Rússia
Internacional 19/08/2011

Gorbatxov apel·la a evitar els errors del PCUS, 20 anys després del cop d'estat fallit i la fi de l'URSS

L'exlíder soviètic diu que el 1991 calia "democratitzar l'URSS, no destruir-la", i critica les tendències autoritàries sorgides recentment a la política russa, com el Front Popular creat pel primer ministre rus, Vladímir Putin, per aglutinar les forces patriòtiques amb vistes a les eleccions parlamentàries

Efe
2 min
Mijaíl Gorbatxov / EFE

MoscouJust quan es commemora el cop d'estat fallit del 19, 20 i 21 d'agost de 1991, que va precipitar la fi de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) quatre mesos després, l'últim líder soviètic, l'octogenari Mikhaïl Gorbatxov, reconeix el "paper decisiu" del poble i del desaparegut primer president rus, Borís Ieltsin, en la derrota del cop, i, alhora, critica les tendències autoritàries de la política russa actual, com el Front Popular creat per l'actual primer ministre, Vladímir Putin.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Gorbatxov opina que l'estat totalitari soviètic era "insalvable" però que s'havia de "renovar", calia "democratitzar l'URSS, no destruir-la", ha dit el polític de 80 anys, que també ha admès la seva responsabilitat per no haver sigut capaç de prevenir el cop d'estat, que va precipitar la independència de les quinze repúbliques soviètiques (les bàltiques i Geòrgia, primer; Ucraïna, Bielorússia, les caucàsiques i les cinc centreasiàtiques, després) i la posterior desintegració de l'URSS.

El cop d'estat –dut a terme per 12 alts càrrecs polítics i militars, que van ser processats per "traïció a la pàtria" i posteriorment exonerats per una amnistia de 1994– va fracassar el 21 d'agost per la ferma resistència del poble i de les autoritats de la República Socialista Federativa Soviètica de Rússia, com Borís Ieltsin, o el president del Soviet Suprem rus, Ruslan Jasbulàtov.

L'exlíder de l'URSS ha criticat també les tendències autoritàries que han sorgit recentment a la política russa, com el Front Popular creat pel primer ministre rus, Vladímir Putin, per aglutinar totes les forces patriòtiques amb vistes a les eleccions parlamentàries.

"No podem repetir els errors del PCUS. S'han de renovar els dirigents. El més important és que les eleccions siguin netes (...) Som a mig camí cap a la democràcia", va apuntar Gorbatxov en una roda de premsa recent.

stats