Internacional 10/11/2011

Lukàs Papadimos serà el nou primer ministre de Grècia

L'exvicepresident del Banc Central Europeu liderarà el govern d'unitat nacional a Grècia fins a les properes eleccions. El nou executiu haurà d'aprovar i aplicar les mesures anticrisi que han de desencallar el pagament del segon rescat europeu

Agències
1 min
L'economista i exvicepresident del Banc Central Europeu, Lucas Papademos.

AtenesL'exvicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Lukàs Papadimos, ha sigut nomenat aquest dijous primer ministre del nou govern d'unitat nacional a Grècia, segons ha informat l'agència grega ANA. Després de dies de negociacions entre els principals partits grecs, s'ha consensuat que sigui un tecnòcrata qui substitueixi Iorgos Papandreu al capdavant del país fins a les pròximes eleccions. El nou govern d'unitat haurà d'aprovar i aplicar les mesures anticrisi que han de desencallar el pagament del segon rescat europeu.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquest dijous el president grec Papúlias s'ha reunit amb el líders polítics per quart dia consecutiu per acordar el nou govern d'unitat després de les trobades fallides dels últims dies per les divergències entre els socialistes i els conservadors.

Papadimos, un dels economistes grecs més destacats, que va ser vicepresident del BCE entre el 2002 i el 2010, haurà d'afrontar el desafiament d'aconseguir que el seu país no abandoni l'euro ni sigui arrossegat al caos per la crisi. L'economista ha sigut els últims dos anys assessor de Papandreu, i es posa al capdavant d'un país amb un deute públic que el 2010 va augmentar a 329.000 milions d'euros, equivalents al 144,9% del PIB, i un dèficit del 8,5% del PIB previst per finals d'aquest any.

Segons els càlculs dels experts de l'anomenada troica (Comissió Europa, BCE i Fons Monetari Internacional), l'economia grega retrocedirà el 5,5% el 2011, fet que elevarà al 15% la caiguda del PIB entre el 2009 i el 2012.

stats