CAÇA ALS IMMIGRANTS
Internacional 07/08/2012

Grècia deporta 1.600 sensepapers per evitar una "invasió" al país

Grècia estreny amb més força que mai el setge contra la immigració irregular. Atenes va anunciar ahir que expulsarà milers de sensepapers. El ministre d'Interior va dir que solucionava una "invasió".

Carme Riera Sanfeliu
3 min
Un grup d'immigrants esperen a Atenes després de ser detinguts en la massiva batuda d'aquest cap de setmana.

BARCELONAEn una operació batejada amb el nom del déu grec de l'hospitalitat, Zeus Xenios, el govern d'Atenes va detenir el cap de setmana passat 6.000 estrangers sense papers, dels quals n'expulsarà 1.600 després d'una batuda com no se n'havia vist mai cap fins ara al país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre d'Interior, Nikos Dendias, va defensar ahir el cínic nom de la campanya al·legant que la seva intenció és "retornar els drets humans" als immigrants. "Fins ara no tenien drets. Vivien amuntegats en soterranis ruïnosos, insalubres. Estaven enganxats a xarxes de contraban amb la creença que trobarien feina i podrien viatjar per Europa", va dir Dendias. "Ara tornaran als seus països d'origen: és el millor que els podia passar".

L'objectiu principal de la campanya, va explicar el mateix Dendias, és salvar Grècia del "col·lapse social". El ministre va defensar que el país viu "la invasió més gran de la història des que els doris van envair Grècia fa 3.000 anys". L'arribada d'aquest poble indoeuropeu el segle XII abans de Crist s'ha interpretat com la destrucció de la civilització micènica, però hi ha historiadors que creuen que van ser el malestar econòmic i social el que va liquidar-la.

Grècia viu una discussió semblant aquests mesos. El país ha estat durant molts anys la principal porta d'entrada d'immigrants asiàtics, africans i del Pròxim Orient a Europa: més del 80% dels que entren a la Unió Europea ho fan des del país hel·lè. La crisi econòmica i les revolucions de la Primavera Àrab han incrementat el flux d'immigrants al país, que al seu torn viu una fràgil situació financera. Les autoritats van augmentar la setmana passada els controls a la frontera amb Turquia per por que la situació a Síria empenyi els seus ciutadans a buscar refugi a Grècia.

L'empremta de l'extrema dreta

Els primers deportats van ser 88 pakistanesos, expulsats diumenge. El president de la comunitat pakistanesa a Grècia, Javed Aslam, va vincular ahir en declaracions a l'ARA l'auge del partit d'extrema dreta Alba Daurada amb la campanya antiimmigració. "Fa sis mesos que els nostres drets han desaparegut. Des de les eleccions, Alba Daurada controla gran part de la policia. No hi ha cap llei, poden entrar a hospitals o a cases d'acollida i apallissar-nos amb impunitat", denunciava Aslam.

El primer ministre grec, el conservador Andonis Samaràs, va fer campanya electoral per a les eleccions generals del juny amb la promesa d'acabar amb la immigració il·legal. El seu partit, Nova Democràcia, va guanyar els comicis seguit de Syriza, la formació d'esquerra democràtica que va criticar durament l'operació d'aquest cap de setmana. Alba Daurada, que amb una retòrica agressiva contra els estrangers va aconseguir un 7% dels vots i que compta amb dinou diputats al Parlament, ha criticat diverses vegades el govern conservador per no complir la seva promesa i ha arribat a proposar omplir de mines antipersona la frontera turca.

Diverses organitzacions internacionals en defensa dels drets humans van alertar que entre els deportats hi ha persones que esperen rebre asil polític i que la deportació posa en perill la seva vida. Malgrat aquesta preocupació internacional, expressada també per l'Alt Comissariat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), el ministre Nikos Dendias va assegurar que a finals d'any el govern haurà expulsat fins a 10.000 persones. "Qualsevol que sigui arrestat serà retingut i deportat", va sentenciar.

Georges Tzogopoulos, analista de l'institut polític Eliamep, posa en dubte la declaració de Dendias. "No estic segur que continuïn amb les expulsions. Els hem de donar un marge, però sembla que volen influir l'opinió pública". L'analista afegeix: "Segons ens ha ensenyat el passat, la indignació s'apagarà aviat i s'oblidaran les expulsions".

stats