Internacional 07/11/2011

Grècia celebrarà eleccions anticipades el 19 de febrer

L'actual govern sumarà l'oposició i crearan un nou executiu d'unitat nacional que haurà de ratificar el pla europeu anticrisi

Afp
2 min
Papandreu Al despatx del president grec, Carolos Papulias.

AtenesEls dos principals partits polítics grecs han arribat a un acord polític diumenge a la nit després de dedicar el cap de setmana a formar un govern d'unitat nacional en un intent de treure el país de la crisi del deute. Iorgos Papandreu ha pres el compromís de renunciar al seu càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou govern serà el responsable d'"aplicar" un pla europeu de lluita contra la crisi acordat a Brussel·les a finals d'octubre, abans de les eleccions anticipades, segons un comunicat de la Presidència grega de la República, emès després d'una reunió entre el líder de l'oposició Antonis Samaras, dreta, i el primer ministre socialista Iorgos Papandreou a la residència del president de la República, Karolos Papoulias.

En el procés, el Ministeri de Finances ha indicat que les dues parts havien arribat a un acord per fer eleccions parlamentàries anticipades el 19 de febrer.

Mentre que Grècia està lluitant contra-rellotge per evitar la fallida i l'exclusió de l'euro, l'acord polític ha guanyat en en un país molt polaritzat políticament, posant fi a un cap de setmana d'intensa guerra de nervis entre els dos rivals polítics del país. Aquesta decisió també acaba amb una aguda crisi política, que va portar a la retirada d'un referèndum proposat pel primer ministre que tenia previst ratificar la decisió europea de realitzar un pla contra la crisi, una iniciativa acordada per l'Eurozona la nit del 26 al 27 d'octubre, a Brussel·les.

Papandreu volia evitar un "buit de poder" i ha condicionat la seva renúncia a un acord de coalició. Tot i això, el senyor Samaras afirma exactament el contrari.

No hi ha cap nom fixat encara per al càrrec de primer ministre. Els dos mandataris tindran una entrevista el dilluns per nomenar i establir la composició del nou govern. Excepte si sorgeixen imprevistos, l'acord permetrà al país estar representat en la reunió de l'Eurogrup el dilluns per l'actual ministre de Finances i viceprimer ministre en l'inici, Evangelos Venizelos, que s'ha fet càrrec de les negociacions del país a nivell econòmic des de mitjans de juny.

stats