Crisi del deute
Internacional 05/10/2011

Grècia paralitzada per la vaga general contra els plans d'austeritat

El transport aeri està aturat per la protesta, per primer cop, dels controladors. Els sindicats han preparat mobilitzacions massives enmig d'un malestar generalitat. La Comissió Europea es reuneix avui per assegurar els bancs

Ara
1 min
Dos agents de seguretat, en una estació d'Atenes deserta per la vaga / AFP

BarcelonaEls sindicats majoritaris de Grècia han convocat avui una vaga general contra els plans d'austeritat imposats pel govern, d'acord amb el Fons Monetari Internacional (FMI) i el Banc Central Europeu (BCE), davant la crisi del deute.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

S'espera que els transports i el sistema educatiu es paralitzin i que els hospitals funcionin amb serveis mínims. Hi haurà una gran manifestació al migdia, després dels efectes que han tingut els primers plans d'austeritat, en forma d'increment de l'atur, rebaixes salarials i de les pensions i la privatització de serveis públics. Diumenge l'executiu de Georgios Papandreu va anunciar l'acomiadament de 30.000 funcionaris. La última vaga general, de 48 hores, que es va celebrar a finals de juny, va tenir un seguiment massiu. En aquest cas, els controladors aeris secunden la vaga per primer cop i han paralitzat l'aeroport internacional d'Atenes.

La protesta coincideix amb una reunió de la Comissió Europea per discutir com assegurar els bancs davant l'escenari d'una fallida del país. Aquest temor ha provocat inestabilitat als mercats i l'encariment del deute d'altres països, com Itàlia.

El govern justifica les mesures per la necessitat d'acomplir les condicions exigides per Europa i l'FMI per accedir al finançament que permeti evitar la bancarrota, i assegura que només té recursos per pagar salaris i pensions fins a mitjans de novembre. Els sindicats denuncien que l'austeritat està enfonsant encara més el país en la recessió (l'economia caurà un 5,5% aquest any) i que Grècia serà incapaç de fer front al seu deute.

stats