Haití
Internacional 09/12/2010

Quatre morts en les protestes pels resultats de la primera volta de les eleccions presidencials

Els manifestants ataquen diversos edificis oficials. Tots els aeroports del país estan tancats. Els EUA, la UE i l'ONU es mostren "preocupats" pels indicis de frau

Agències
2 min
Protestes pels resultats electorals a Port-au-Prince (REUTERS)

Port-au-PrinceQuatre morts i diversos ferits és el balanç de les manifestacions de protesta a Haití després de la proclamació dels resultats a la primera volta de les eleccions presidencials. El candidat Michel Mardi, que ha quedat exclòs per la segona volta ha assegurat que "lluitarà fins a la victòria".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tres joves manifestants han estat morts per trets durant els enfrontaments que han esclatat a la ciutat de Cayes, uns 200 km al sud de Port-au-Prince, informa l'agència France Presse. En les protestes s'han destruit els edificis de la direcció general de duanes, d'impostos, del ministeri de Finances i una seu del consell electoral provisional.

Al nord, un jove també ha mort d'un tret a Cap-Haïtien en els enfrontaments entre els partidaris del candidat a la presidència Jude Célestin, recolzat pel partit al govern, i Michelle Martelly, exclòs de la segona volta. Dimarts el consell electoral va anunciar que la segona volta enfrontarà l'exprimera dama Mirlande Manigat (amb el 31% dels vots) i Jude Célestin (22%). Martelly, en tercer lloc (21%) és el gran perdedor de l'escrutini.

Martelly, que havia estat un popular cantant, acusa el partit al poder, Inté, de frau electoral. La seu del partit també ha estat incendiada. Ahir al vespre la situació semblava més calmada als carrers de la capital, Port-au-Prince, mentre encara es podien veure les restes de les barricades. En un missatge a la ràdio, dimecres, Martelly va denunciar els resultats com a "incorrectes", va assegurar als seus seguidors que seguirà al seu costat "fins a la victòria total", i va rebutjar la violència.

Tots els aeroports d'Haití, també el de la capital, Port-au-Prince, estan tancats a causa dels disturbis. Els Estats Units van mostrar la seva "preocupació" pels resultats "incoherents" de les eleccions, vist que les xifres provisionals facilitades dilluns pels observadors de la Unió Europea donaven a Celestin la tercera posició, per darrere de Martelly. La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, es va declarar "profundament preocupada" per les "informacions sobre múltiples irregularitats" en l'escrutini. També el secretari general de l'ONU, Ban Ki-Moon, s'ha mostrat "preocupat per les acusacions de frau".

L'anunci dels resultats provisionals obre un període de recursos abans de la publicació dels definitius, el 20 de desembre. La segona volta està prevista pel 7 de febrer.

stats