Palestina
Internacional 04/05/2011

Hamàs i Fatah han de signar avui al Caire l'acord de reconciliació nacional

El pacte respon a la principal reivindicació de les manifestacions del mes passat. Israel i els EUA s'oposen a la pau entre les dues faccions palestines

Cristina Mas
3 min
Khaled Meshal, líder de Hamàs, aquest matí al Caire. REUTERS

BarcelonaEls representants d'onze faccions palestines han arribat aquest matí al Caire per participar en la cerimònia de reconciliació nacional, que ha de segellar la pau entre els dos principals grups: Hamàs i Fatah. Khaled Meshaal, líder de Hamàs, ha afirmat aquesta nit que l'acord "obre una nova era a Palestina i el món àrab i arracona Israel". L'acord respon a la principal reivindicació de les manifestacions organitzades el mes passat a Gaza i Cisjordània, en el context de l'onada de canvi al món àrab. Als carrers, els palestins denunciaven ambudes faccions per avantposar els interessos partidistes a la lluita contra l'ocupació israeliana.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord pretén la fi de l'enfrontament intern que es va obrir el 2006 amb la victòria electoral de Hamàs, que no va ser reconeguda per les potències occidentals ni pel seu rival polític, Fatah. La negativa de la formació d'Abu Mazen a cedir el poder a Cisjordània com dictaven les urnes, va relegar Hamàs a la franja de Gaza. Els islamistes van expulsar de la franja les forces de Fatah un any més tard, després del fracàs d'un govern d'unitat que havia posat fi a xocs sagnants entre les dues faccions.

El pacte, que inclou fins a 11 formacions de l'Organització per l'Alliberament de Palestina, la Jihad Islàmica, el Comitè de Resistència Popular i personalitats independents, es basa en la convocatòria d'eleccions presidencials i legislatives en el termini d'un any i la formació de tres comissions. La primera s'ocuparà d'organitzar les eleccions, amb l'objectiu que els comicis siguin acceptats per tots els grups palestins. Pressionat per les revoltes al món àrab, que començaven a contagiar-se als territoris ocupats palestins, Abu Mazen havia convocat eleccions presidencials i legislatives per al proper mes de setembre, uns comicis que havien de legitimar les institucions palestines, després que el mandat del president i el Parlament expirés fa més d'un any. La segona comissió s'encarregarà de reformar l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), l'organisme que havia aglutinat el moviment palestí i que ha quedat en un segon pla des dels Acords d'Oslo i la formació de les institucions palestines, i del qual s'ha marginat a Hamàs. Un tercer equip s'ocuparà de posar en marxa un sistema de seguretat comú entre Gaza i Cisjordània, que ha de posar fi a les divisions que hi ha des que Hamàs va expulsar les forces de seguretat de l'Autoritat Palestina, dominades per Fatah, de la franja.

Fonts de l'Autoritat Palestina ha refermat el seu compromís amb un canvi encara de major profunditat: que l'Autoritat Palestina es limiti a la gestió dels aspectes organitzatius als terriotoris ocupats i que la negociació amb Israel passi a mans de l'OAP, que recuperaria la iniciativa política i replantejaria les negociacions cap a un marc unitari palestí.

Oposició d'Israel i els EUA

Benjamin Netanyahu, primer ministre d'Israel, s'ha oposat a l'acord i assegura que bloquejarà el procés de pau perquè "no es pot arribar a la pau amb un govern on la meitat dels seus membres criden a la destrucció d'Israel i glorifiquen Bin Laden". Israel ha instat Fatah, que monopolitza el poder a l'Autoritat Palestina, a cancel·lar immediatament l'acord. Israel i els Estats Units, que també han rebutjat l'acord, consideren Hamàs una organització terrorista i han imposat amb la Unió Europea i Rússia un bloqueig econòmic i polític sobre la franja de Gaza des de 2007.

Azzam al-Ahmed, portaveu de Fatah, ha rebutjat les exigències israelianes i ha assegurat que les faccions treballaran per formar un govern interí, que ha de sorgir de l'acord, avalat per Egipte i la Lliga Àrab. Abu Mazen, president de l'Autoritat Palestina, ha alertat al diari Al-Ahram que no està garantit l'èxit de l'acord "perquè hi ha molts intents per dinamitar-lo en cada bàndol". Mazen ha concretat que no s'exigirà a Hamàs el reconeixement de l'Estat d'Israel, una condició que havia fet fracassar en el passat la integració dels islamistes a l'Autoritat Palestina. El govern interí estarà format per tecnòcrates i no inclourà personalitats de relleu polític.

stats