VENEÇUELA A LES URNES
Internacional 16/09/2012

Henrique Capriles: "Hugo Chávez ja ha donat el que havia de donar"

Realitat "Veneçuela està en les pitjors condicions de la seva història" Frau "Confiem que no hi hagi manipulació" Desengany "La gent s'ha cansat de les promeses sense complir"

C. Casas
3 min
Henrique Capriles divendres en un acte de la campanya electoral de les presidencials que es faran el 7 d'octubre.

CARACASQuan falten només tres setmanes per a les eleccions presidencials a Veneçuela, el candidat opositor, Henrique Capriles, ultima el seu maratonià recorregut pel país transmetent que una altra Veneçuela és possible. L'exgovernador del segon estat més poblat del país i advocat de 40 anys té el repte històric de destronar el president, Hugo Chávez, el 7 d'ocutbre. Però el carismàtic líder socialista farà tot el possible per aconseguir la seva tercera reelecció i estendre fins a 20 anys la revolució bolivariana. És per tot plegat que la missió d'Henrique Capriles no és fàcil. A la bateria de programes assistencials que el mandatari ha engegat a escassos mesos dels comicis, s'hi ha sumat un crispat final de campanya. Episodis violents, acusacions de suposats casos de suborn en les files opositores i amenaces de Chávez sobre una possible guerra civil si perd les eleccions són, segons el líder opositor, part d'una "guerra bruta" que no ha fet més que començar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les enquestes donen com a favorit Chávez. ¿Veu possible derrotar-lo?

Les enquestes són la fotografia d'un moment específic i els que em donen com a perdedor deien el mateix quan vaig guanyar la governació de Miranda contra Diosdado Cabello (un dels pesos pesants del chavisme). Jo no he perdut cap elecció. He sigut diputat, dues vegades alcalde i governador. Tot el que he aconseguit ha sigut gràcies al vot popular i derrotarem l'altre candidat perquè definitivament ha arribat l'hora del futur.

Quin projecte ofereix al país?

El nostre és un projecte de progrés. Són molts els problemes que tenim al nostre país, però tenim un pla per donar-los resposta i sabem com fer-ho. El principal objectiu és posar-nos davant la inseguretat, generar llocs de treball de qualitat, augmentar la producció nacional, garantir l'atenció sanitària, millorar els programes socials i mantenir l'educació com una de les nostres banderes.

Com avalua fins ara la campanya?

Estem davant d'una campanya electoral desigual perquè l'altre candidat utilitza les cadenes de ràdio i televisió, que estan obligades a connectar amb els seus discursos, per fer propaganda política, utilitza els recursos de l'estat amb l'única finalitat de promocionar la seva candidatura i l'ens rector electoral no fa res per evitar-ho.

Quina ha sigut la seva estratègia en aquests tres mesos?

La nostra campanya és al carrer, escoltant els problemes dels veneçolans. En dos mesos hem recorregut 200 pobles. No tenim descans, però l'esforç val la pena perquè volem que cada dia més i més veneçolans se sumin al projecte. Aquest és un projecte de futur i de progrés, que inclou tots els veneçolans sense distinció.

De "nen de papà" a "feixista". Com ha rebut els qualificatius que li ha dirigit el president?

No sóc un home d'insults i he vingut a treballar per un país millor, no a barallar-me. Qui apel·la a la desqualificació del contrari ho fa perquè s'ha quedat sense idees. Nosaltres combatrem un discurs violent per un de pau, substituirem el puny per la mà estesa.

¿Creu que aquesta és l'oportunitat més sòlida de l'oposició al chavisme?

Els últims anys hem crescut i madurat, hem après dels errors del passat i ens hem fet més forts. Estem treballant junts per donar al nostre país una alternativa de progrés real per sortir de l'estancament que tenim actualment.

Quin diagnòstic fa del país avui en dia?

El país està en les pitjors condicions de la seva història. No es justifica que en un país amb les reserves petrolieres més grans del planeta s'importin el 70% dels aliments que consumim, que hi hagi 700.000 famílies en pobresa extrema, que la delinqüència acabi amb la vida de desenes d'innocents cada cap de setmana.

I del govern Chávez?

Aquest govern ja ha donat el que havia de donar. La gent s'ha cansat de les promeses sense complir, de la xerrameca, i s'ha adonat que el que aquest govern no ha pogut fer en 14 anys no ho farà els pròxims sis.

¿Creu que el president ha sigut sincer respecte al càncer?

Nosaltres veiem un candidat recuperat i dedicat a la seva campanya electoral. Ens alegra veure'l d'aquesta manera.

¿Confia que les eleccions siguin netes?

Confiem que no hi hagi manipulació. Hem participat en les auditories fetes pel Consell Nacional Electoral i tenim prou elements per creure que s'hi pot confiar.

stats