Holanda
Internacional 26/04/2012

Holanda desencalla els ajustos pressupostaris

El govern en funcions acorda el paquet de mesures d'austeritat reclamades per Brussel·les amb tot l'arc parlamentari excepte l'ultradretà Geert Wilders. L'executiu holandès va caure el cap de setmana en no posar-se d'acord sobre els ajustos per rebaixar el seu dèficit

Agències
1 min
Membres de l'executiu holandès observen l'ultradretà Geert Wilders / AFP

La HayaEl govern en funcions holandès ha aconseguit aquest dijous un acord sobre els ajustos pressupostaris amb l'ajuda dels tres partits de l'oposició –verds, liberals d'esquerra i calvinistes–. D'aquesta manera, l'executiu presentarà a temps a la Unió Europea les retallades necessàries per rebaixar el dèficit al 3% del PIB el 2013.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La televisió pública NOS ha informat que els grups parlamentaris d'aquests tres partits opositors i els lliberals de dreta i democristians del govern dimissionari han acceptat el pacte, sobre el qual es votarà previsiblement aquest dijous a la nit durant la celebració d'un debat a la cambra.

L'executiu holandès va caure el cap de setmana passat davant la impossibilitat de pactar un acord sobre els ajustos amb els antimusulmans de Geert Wilders, que fins aleshores eren els socis principals d'una coalició governant sense majoria parlamentària.

El ministre de finances en funcions, Kees Jan De Jager, s'ha mostrat confiat que es doni una senyal "de calma" als mercats.

Tot i que els detalls de l'acord es desconeixen, diverses filtracions apunten que inclouen accelerar el procés per elevar l'edat de jubilació als 67 anys, congelar els salaris dels funcionaris, reduir el temps per rebre la prestació per atur, modificar les avantatges fiscals sobre les hipoteques d'habitatges i pujar l'IVA en bens de luxe, begudes alcohòliques i tabac.

S'espera que el Consell de Ministres d'aquest divendres aprovi formalment la convocatòria d'eleccions pel proper 12 de setembre.

stats