Xina-Estats Units
Internacional 19/01/2011

Obama i Hu es reuneixen en plena guerra de divises i en un moment d'apropament militar

Els líders aborden els temes més espinosos de les relacions bilaterals, com les tensions entre les dues Corees, Taiwan o la ciberpirateria

Agències
1 min
Hu, a l'aeroport de Washington, amb Joe Biden. REUTERS

Washington p { margin-bottom: 0.21cm; } Els presidents dels EUA, Barack Obama, i la Xina, Hu Jintao, que es troba de visita a Washington, han abordat aquesta matinada en un sopar privat les relacions bilaterals entre ambdós països. L'objectiu era abordar, a porta tancada, els temes més espinosos de les relacions bilaterals, després d'un any marcat per les tensions entre les dues Corees, els desacords sobre el Tibet, la ciberpirateria o la venda d'armes a Taiwan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La cotització del iuan, que els EUA consideren molt per sota del seu valor de mercat, va ser un altre dels temes que es van posar sobre la taula. Fonts de la Casa Blanca informen que Obama també va tractar la situació dels drets humans a la xina, després que divendres passat la secretària d'Estat, Hillary Clinton, reiterés la crida a l'alliberament del premi Nobel de la pau, Liu Xiabo, i la resta de presoners polítics del país.

Les relacions militars van ser també abordades pels dos líders, en un moment en què s'acaben de restablir oficialment els contactes entre les dues forces armades. Els EUA segueixen atentament els intents de modernitzar l'Exèrcit Popular, que treballa sobre un nou model d'avió de combat i la fabricació d'un portaavions.

El president xinès rebrà una cerimònia de benvinguda a la Casa Blanca, que continuarà amb una reunió amb Obama seguida d'una roda de premsa i un dinar amb el vicepresident Joe Biden, abans d'un sopar d'estat. Hu també tindrà reunions amb empresaris i dijous visitarà Chicago.

stats