Internacional 15/10/2011

La 'indignació' segueix les passes de Barcelona i Madrid i s'estén per mig món

Milers de persones es manifesten a les principals capitals reclamant un canvi en el model econòmic i la "democràcia real". A Roma, les protestes acaben en una batalla campal

Agències
3 min
Un grup de violents ha causat desperfectes a Roma durant la manifestació del 15-O. AFP

La indignació ha tornat a ocupar els carrers de Barcelona, on 60.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 400.000 segons l'organització, s'han manifestat aquest dissabte en el marc d'una jornada de protestes globals per demanar un canvi en el sistema econòmic i per reclamar una "democràcia real".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Madrid, milers d'indignats han començat a manifestar-se des de Cibeles i han acabat la marxa a la Puerta del Sol, la plaça on es va començar a gestar el moviment de la manifestació sense pancarta de capçalera i sense l'autorització de la Delegació del Govern de Madrid.

El moviment 15-M, sorgit a les ciutats de Barcelona i Madrid, volia fer renéixer l'esperit de les protestes i estendre les manifestacions arreu del món. En total, unes 800 ciutats de més de 80 països han acollit mobilitzacions, que s'han desenvolupat, en general, amb un ambient reivindicatiu i sense incidents. Només a Roma un grup d'uns 40 encaputxats han alterat la protesta pacífica en què 200.000 manifestants s'han concentrat per protestar contra el sistema financer i per reclamar democràcia.

Diversos camions de la policia han intervingut llançant potents rajos d'aigua i gasos lacrimògens per dispersar el grup de violents que han convertit la marxa pacífica en una batalla campal.

La policia ha carregat contra diversos grups d'encaputxats que els llançaven pedres i bengales durant la protesta. El grup de violents ha calat foc a diversos cotxes i ha assaltat botigues i bancs.

La marxa s'ha dividit a causa dels aldarulls, però la majoria dels manifestants continuen el seu camí cap a la plaça San Giovanni in Laterano, on acaba el recorregut.

Mobilitzacions a altres països

La crida global dels organitzadors ha dut les mobilitzacions a gairebé mil ciutats de més de 80 països que ja han començat a veure la indignació als seus carrers. Convocats pel moviment 15-M, els manifestants volen "enviar un missatge als polítics i les elits financeres: són els ciutadans, els que decidiran el seu futur".

A Londres, milers d'indignats s'han manifestat davant de la catedral de Sant Paul, al centre financer de la ciutat, perquè no han pogut accedir, tal com havien previst, a la seu de la borsa, protegida amb un fort cordó policial.

Agents de la Policia Metropolitana de Londres protegien l'accés a la plaça on hi ha la Borsa, un edifici privat. A la marxa londinenca hi ha aparegut per sorpresa Julian Assange, el fundador de Wikileaks, envoltat de guardaespatlles. L'edific emblemàtic del centre financer londinenc havia de ser la base d'una acampada permanent que emularia la recent ocupació de la Borsa de Wall Street a Nova York.

A Grècia, que des de fa setmanes viu protestes contínues, l'afluència a la concentració a la plaça Sintagma, punt habitual de mobilitzacions contra les retallades, ha estat més baixa de la prevista. Entre fortes mesures de seguretat, centenars de persones s'han sumat a la protesta global en un dels països més durament afectats per la crisi.

On sí que hi ha hagut una gran afluència de manifestants ha estat a Alemanya. Desenes de milers de persones s'han mobilitzat pels carrers de Frankfurt i també a Berlín, on s'han concentrat davant de la seu del Banc Central Europeu.

A Irlanda unes 300 persones han recorregut els carrers de Dublín per concentrar-se davant de l'edifici del Banc Central Irlandès (ICB) i ocupar les seves rodalies en protesta per la "pèrdua de drets a mans de les grans empreses, institucions financeres i la classe política", segons un dels organitzadors.

Els primers en mobilitzar-se han estat els indignats d'Austràlia i Nova Zelanda. A Sydney 2000 persones s'han manifestat davant la central del Banc Reserva d'Austràlia, mentre que un miler de manifestants s'han reunit a Melbourne i un centenar ha recorregut les ciutats d'Auckland, Wellington i Christchurch.

Les protestes també han arribat a Corea del Sud, les Filipines i Hong Kong. El moviment "Occupy Taipei" preveu reunir 15.000 persones davant l'edifici més alt de Taiwan.

També al Japó els manifestants s'han inspirat en el nom de les protestes als Estats Units. Un centenar de persones han recorregut la capital nipona sota el nom d'"Occupy Tokio". De moment no hi ha notícies de concentracions similars a la Xina.

stats