Egipte
Internacional 28/01/2011

Els egipcis se salten el toc de queda i desafien l'exèrcit

Les forces de seguretat no han aconseguit disuadir els manifestants, que continuen als carrers malgrat el toc de queda, el primer que es coneix en la història del país

Redacció
1 min
"Que se'n vagi Mubarak", demanen els manifestants

El CaireEl toc de queda decretat pel president egipci, Hosni Mubàrak, que inicialment afectava només El Caire, Alexandria i Suez però l'ha acabat ampliant a tot el país, ha estat ignorat. Malgrat això, les protestes han seguit arreu. És el primer que es coneix en la història del país i ha entrat en vigor a les 18:00 hora local (16:00 GMT).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit, enviat per Mubàrak als carrers, no ha pogut contenir els manifestants, que desafien les forces de seguretat. Fonts mèdiques han assegurat que hi ha 870 persones ferides, en un dia en què les forces de seguretat han fet servir bales de goma, gasos lacrimògens i canons d'aigua per dispersar les manifestacions. De la seva banda, el ministeri espanyol d'Afers Exteriors ha publicat un avís en la seva pàgina web en el qual desaconsella tot viatge “no essencial a Egipte”.

Mubàrak, en qualitat de governador militar, ha emplaçat les Forces Armades a col·laborar amb la policia per “complir amb aquesta resolució i mantenir la seguretat”, segons ha dit en un comunicat oficial.

S'espera que el president egipci intervingui aquesta nit a la televisió amb la perspectiva de si anunciarà que no es presentarà a les eleccions presidencials que s'han de fer aquest any.

La secretària d'Estat d'EUA, Hillary Clinton, ha instat al govern egipci a contenir les forces de seguretat, permetre les protestes i revertir “els passos sense precedents” que ha pres per bloquejar les comunicacions. Clinton s'ha declarat “profundament preocupada per l'ús de la violència de la policia i les forces de seguretat egípcies”.

Internet no funciona a tot el país i les companyies de telefonia mòbil han estat obligades a desconnectar el seu servei.

stats