Internacional 01/12/2015

Inversió multimilionària per a la innovació tecnològica en renovables

S.s.
2 min
El president dels EUA, Barack Obama, es va sumar a la iniciativa impulsada per Bill Gates i Mark Zuckerberg.

Barcelona“El gran tema d’aquesta inauguració és l’aposta per les energies renovables”, resumia ahir el representant de Greenpeace a la COP21, Martin Kaiser. I és que dels pocs anuncis concrets que es van posar sobre la taula ahir a París en va emergir un d’especialment rellevant. El multimilionari Bill Gates i el fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, amb 26 grans inversors més d’arreu del món, van anunciar la seva Coalició per l’Avenç en Energia, que invertirà “milers de milions de dòlars en capital risc” -amb la intenció que sigui flexible i pacient- per a la innovació en energies renovables. A la iniciativa privada s’hi van sumar ahir a París una vintena de països, entre els quals els Estats Units, França i l’Índia, que s’han compromès a duplicar els 10.000 milions que tots junts inverteixen ara en les energies renovables, al llarg dels pròxims cinc anys.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El mateix president dels EUA, Barack Obama, en el seu discurs inaugural, va reclamar que el futur acord de París enviï “un senyal clar” als mercats que “l’economia global està en un camí ferm cap a un futur baix en carboni”. “Hi ha centenars de milions de dòlars preparats per desplegar-se arreu del món si els donem el senyal que aquest cop va de debò”, va advertir.

Ajuts als països pobres

Però la inversió público-privada en renovables no va ser l’únic anunci monetari de la jornada d’ahir. Onze estats, entre els quals els EUA, França, el Regne Unit i Alemanya, van anunciar un ajut de 248 milions de dòlars als països menys desenvolupats (Least Developed Countries), un grup de 48 països amb els índexs econòmics més baixos del món.

També el Banc Mundial va anunciar una iniciativa impulsada per quatre països europeus (Alemanya, Noruega, Suïssa i Suècia) de fins a 500 milions de dòlars per generar incentius als països en vies de desenvolupament perquè retallin les seves emissions. Altres països, liderats per França i Alemanya, van advocar per establir una taxa a les emissions de carboni.

stats