REVOLTES AL MÓN
Internacional 05/04/2011

Investigadors de l'ONU troben una fossa comuna amb prop de 200 cossos a Costa d'Ivori

Les Nacions Unides i França haurien atacat en les darreres hores enclavaments militars de Laurent Gbagbo i la seva residència

Acn
2 min

Nacions UnidesInvestigadors de les Nacions Unides que comproven les acusacions segons les quals hi ha hagut centenars de persones massacrades a Costa d'Ivori han trobat una fossa comuna amb prop de 200 cossos, segons ha dit aquest dilluns la cap de la missió humanitària, Valerie Amos. El comitè internacional de la Creu Roja va dir diumenge que almenys 800 persones havien estat assassinades a causa de la violència entre comunitats a Duekoue la setmana passada. El país s'ha sumit en la violència després que els defensors del president electe en els comicis del novembre passat, Alassane Ouattara, s'hagin enfrontat a les forces lleials al president perdedor, Laurent Gbagbo, que es nega a renunciar al poder.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La missió de pau de les Nacions Unides a Costa d'Ivori ha dit també que els acòlits d'Ouattara haurien mort 220 persones i que els de Gbagbo n'haurien mort 110 a Duekoue. Ouattara ha assegurat que les seves forces no estan involucrades en la massacre.

Amos, que està inspeccionant Duekoue com a part d'un viatge per establir necessitats humanitàries a Costa d'Ivori, ha dit en entrevista telefònica amb Reuters que no pot confirmar si són 800 les persones que haurien mort.

"El que sí que sabem per les investigacions conduïdes pels nostres col·legues de la branca dels drets humans de l'ONU és que han trobat una fossa comuna", ha afegit Amos, que encapçala l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris.

"Han trobat prop de 200 cossos en aquesta fossa, i han trobat cossos a altres indrets del poble, també".

El poble de Duekoue, part de la zona de producció de cacau a l'oest de la Costa d'Ivori, va ser pres per les forces d'Ouattara el 29 de març. El país de l'oest de l'Àfrica és el líder en la producció mundial de cacau.

Amos tampoc pot determinar el responsable de la matança. Les persones que ha entrevistat han culpat tant les forces d'Ouattara com les de Gbagbo, i també s'han atribuït les morts al conflicte entre nadius i no nadius.

Un representant d'Ouattara que també s'ha entrevistat amb Amos ha assegurat que el president electe està plenament interessat que hi hagi una investigació independent sobre els fets, segons ha explicat la mateixa representant de l'ONU.

Segons l'Organització de les Nacions Unides, Ouattara va vèncer Gbagbo en les eleccions presidencials del novembre, però Gbagbo assegura que va guanyar ell i refusa cedir el poder. Els estires i arronses s'han anat accentuat amb el pas dels mesos fins portar el país a un clima de guerra civil. Des de dilluns les forces d'Ouattara lluiten per conquerir l'últim punt fort de Gbagbo, la ciutat d'Abidjan.

En les últimes hores, a més, l'ONU i França haurien intervingut militarment per donar suport a Outtara, destruint alguns enclavaments de l'exèrcit de Gbagbo amb la premissa que el president derrotat a les urnes no pugui utilitzar armament pesant contra el seu oponent. També s'hauria atacat la residència de Gbagbo.

Amos ha descrit una crisi humanitària a Duekoue amb prop de 40.000 persones que han hagut d'abandonar les seves cases als pobles veïns i refugiar-se en una missió catòlica. En una església protestant s'està allotjant un miler de persones més.

stats