Internacional 01/01/2012

L'Iran llança el primer míssil d'abast intermedi en les seves maniobres navals

El país confirma també que ha provat la primera barra de combustible nuclear fabricada al país en un reactor de Teheran

Efe
2 min

TeheranL'Armada iraniana ha llançat un míssil d'abast intermedi terra-aire antiradar en les maniobres navals denominades Velaiate 90, segons ha informat aquest diumenge el portaveu de les maniobres, l'almirall Mahmud Mussavi, en declaracions divulgades per l'agència oficial de notícies iraniana, IRNA.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"El míssil d'abast intermedi està equipat amb les últimes tecnologies per enfrontar-se a objectius antiradar i sistemes intel·ligents d'evitar interrupcions per guiar la ruta", ha explicat el comandament militar.

El primer míssil que l'Iran ha llançat avui amb èxit, segons Mussavi, ha estat dissenyat i produït per experts iranians.

L'armada iraniana va començar el passat 24 de desembre les seves maniobres navals Velaiate 90 a les aigües del sud del país, entre l'estret d'Ormuz i l'oceà Índic.

L'anunci coincideix en el temps amb un altre, del Departament de Relacions Públiques de l'Organització d'Energia Atòmica iranià, que afirma que l'Iran ha provat en un reactor nuclear la primera barra de combustible amb urani natural fabricada al país.

L'Iran es troba enmig d'una polèmica amb la comunitat internacional, encapçalada pels EUA, pel seu programa nuclear. L'acusen d'estar desenvolupant la tecnologia nuclear també amb ambicions militars, per fabricar bombes atòmiques. Teheran ho nega i afirma que el programa és exclusivament civil i amb objectius pacífics.

En aquest context, personalitats dels EUA i Israel han amenaçat l'Iran amb atacs per impedir el desenvolupament del seu programa nuclear, a la qual cosa Teheran ha contestat que, si es produeixen, donaran una resposta "aclaparadora".

A més d'eventuals atacs contra territori d'Israel i les bases i vaixells dels EUA a la zona, l'Iran ha dit que, en cas que pateixin una agressió o se sentin en perill imminent, tancarien l'estret d'Ormuz, la qual cosa podria suposar un desproveïment de cru al món de conseqüències imprevisibles.

stats