Iran
Internacional 15/02/2011

Almenys un mort i centenars de detinguts en la manifestació de l'oposició a Ahmadinejad

Hillary Clinton dóna suport als manifestants i Teheran aplica la censura informativa. El cònsol espanyol va estar detingut quatre hores

REUTERS i AFP
1 min
Enfrontaments a Teheran, ahir. AFP

TeheranLes manifestacions convocades ahir per l'oposició iraniana en solidaritat amb les revolucions d'Egipte i Tunísia van ser fortament reprimides, amb un balanç d'almenys un mort per un tret i centenars de detinguts a Teheran. El règim d'Ahmadinejad ha imposat la censura informativa i ha tallat internet i la telefonia mòbil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Teheran milers de manifestants es van reunir a la plaça Azadi i també hi va haver protestes a d'altres ciutats, com Esfahan, Maixhad i Shiraz, en la major mobilització opositora des del desembre de 2009, quan milers d'iranians van sortir al carrer contra la reelecció del president Mahmud Ahmadinejad, que consideraven fraudulenta. Ahir els manifestants cridaven "mort als dictadors", en la primera mostra de contagi de les revolucions àrabs al país persa. Segons el corresponsal de la BBC, que es trobava a la manifestació, molt aviat la policia va disparar gasos lacrimògens als manifestants, mentre homes motoritzats carregaven contra la gent amb porres. Testimonis de l'agència AP parlen d'almenys tres ferits de bala, i dotzenes de lesionats pels cops. Les webs opositores parlen de centenars d'arrestats, però no hi ha cap confirmació oficial.

Entre els detinguts, el cònsol espanyol a Teheran, Ignacio Pérez Cambra, va ser arrestat durant unes quatre hores. Els principals líders de l'oposició van quedar sota detenció domiciliària des de primera hora, per impedir la seva participació en les protestes. En arribar la nit, centenars de policies antiavalots continuaven als carrers de la capital.

A la nit, a Washington, la secretària d'estat, Hillary Clinton, va reclamar "una obertura del sistema polític per escoltar la veu de l'oposició i la societat civil" i va dir que els fets d'ahir "són una mostra del coratge del poble iranià i de la hipocresia del règim".

stats