Iran
Internacional 02/03/2012

Iran vota per renovar el seu Parlament

Més de 48 milions d'iranians estan convocats avui a les urnes per elegir els 290 diputats que integren el Parlament d'aquesta república islàmica.

Efe
1 min
El líder suprem, Alí Jamenei, exercint el vot a Teheran

TeheranEls electors iranians omplen des d'aquest matí els 47.000 col·legis electorals on s'elegeixen els futurs integrants del Parlament entre 3.467 candidats que van rebre el vist-i-plau del Consell de Guardians de la Revolució.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Aquests comicis són els primers que es fan a l'Iran des de les presidencials del 2009 quan l'oposició reformista va denunciar frau i va convocar manifestacions que van ser durament reprimides amb el resultat de desenes de morts i milers de detinguts.

Les eleccions que es fan avui són les més restringides des que es va instaurar el sistema teocràtic a l'Iran el 1979 ja que el moviment opositor n'ha quedat al marge i molts d'ells estan a la presó com és el cas dels seus principals líders, Mehdi Karrubi y Mir Husein Musavi.

Una de les claus de la jornada serà veure quina és la dada de participació després de la crida al boicot que ha fet l'oposició. Es calcula que a la capital, Teheran, votaran entre el 35 i el 40 per cent de la població mentre que al conjunt del país ho faran entre el 55 i el 60 per cent.

El líder suprem iranià, l'aiatol·là Ali Jamenei, ha fet una crida als iranians a participar a les eleccions en un moment "delicat" pel país, segons ha dit després de votar a primera hora del matí.

Les eleccions arriben en plena escalada de tensió amb occident que insta l'Iran a abandonar el seu programa nuclear amb l'amenaça d'un atac militar d'Israel si no ho fa.

stats