Internacional 29/08/2011

Els pas de l'huracà 'Irene' pels EUA deixa 18 morts, milers de danys i milions de persones sense llum

La tempesta s'acosta a la frontera amb el Canadà i les autoritats avisen que el perill ara són les crescudes dels rius. Els Estats Units calculen que els danys materials arriben a 7 mil milions de dòlars i que encara hi ha 4,5 milions de persones sense electricitat

Agències
1 min
Un home busca entre les runes de casa seva, a Carolina del Nord, després del pas d'Irene. AFP

WashingtonL'Irene s'allunya dels Estats Units mentre les autoritats diuen que caldran setmanes per recuperar-se del pas de la tempesta tropical.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Centre Nacional d'Huracans (CNH) informa que l'Irene està perdent força a mesura que s'acosta a la frontera amb el Canadà, tot i que als EUA les conseqüències del seu pas encara es noten. La tempesta ha deixat 18 morts a set estats de la costa est: Carolina del Nord, on va tocar terra dissabte, Connecticut, Florida, Maryland, Nova Jersey, Pennsilvània, Nova York i Virgínia. Les primeres estimacions apunten que els danys materials arribaran als 7.000 milions de dòlars. A més, hi ha 4,5 milions de persones sense electricitat i les companyies ja han advertit que poden passar gairebé dues setmanes fins que tots els usuaris tornin a recuperar el servei.

Tot i que la tempesta Irene es debilita, les autoritats continuen amb el seu missatge preventiu i demanen mantenir la cautela perquè "encara és una tempesta perillosa", tal com va dir el president nord-americà, Barak Obama, ahir a la nit. El principal risc de la tempesta és, en aquests moments, la crescuda dels rius, que podrien provocar inundacions.

Mentrestant, als Estats Units s'intenta tornar a la normalitat. El portaveu del servei d'emergències de l'estat de Vermont, al nord, ha qualificat la situació d'ahir a la nit d'"horrible" i ha indicat que diverses ciutats d'aquest estat "estan totalment cobertes per l'aigua". El governador de Nova Jersey, Chris Christie, ha explicat, en canvi, que els efectes del pas de la tempesta a la costa del seu estat han estat menors del que s'esperaven, tot i que ha alertat de la possibilitat de crescudes "històriques" dels rius de l'interior.

La tempesta Irene ja ha recorregut, en total, 1.700 quilòmetres.

stats