Publicitat
Publicitat

Irlanda vota avui el pacte europeu que consagra l'austeritat

Irlanda sotmet avui a referèndum el pacte fiscal impulsat a finals de l'any passat per la cancellera alemanya, Angela Merkel, que compromet els 25 països que el van fer seu -en van voler quedar fora el Regne Unit i la República Txeca- amb l'equilibri de les finances públiques. L'última enquesta publicada pel diari Irish Independent apunta a una victòria del sí (39%) davant del no (30%), tot i que el percentatge d'indecisos és prou alt (22%) per mantenir obert el resultat.

Els últims dos cops que els irlandesos han anat a les urnes a pronunciar-se sobre un tractat europeu, el resultat ha estat sempre el mateix, un no. Va ser el 2001 amb el Tractat de Niça i una altra vegada el 2008 amb el tractat de Lisboa. Els dos textos van quedar bloquejats i no van poder entrar en vigor a la UE fins que els irlandesos no van aprovar-los en una segona votació després de renegociar-ne alguns aspectes.

Aquesta vegada la situació és tota una altra. D'entrada perquè no cal el sí irlandès per garantir que el Tractat europeu entri en vigor. Però a més, l'economia irlandesa viu immersa en una profunda crisi després d'esquivar la fallida l'any 2010 amb un rescat de la UE i l'FMI.

Els grans partits pel sí

La coalició governant del Fine Gael -centredreta- i els laboristes han fet campanya pel sí com també ha fet el centrista Fianna Fáil, tots amb l'argument d'evitar la incertesa econòmica que podria crear un rebuig al Tractat europeu. A la banda del no s'hi ha destacat especialment el Sinn Féin amb un discurs contra l'austeritat que l'ha fet escalar en popularitat.

Més continguts de

315

Clinton vs. Trump

El duel més insòlit de la història per la presidència dels Estats Units

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT