Crisi financera
Internacional 05/03/2012

L'ex-primer ministre d'Islàndia, jutjat per la crisi: "Només amb el temps es pot dir que les coses no es van fer bé"

Geir H. Haarde podria afrontar dos anys de presó per violar la llei sobre la responsabilitat dels ministres i desestimar les advertències sobre la crisi dels principals bancs islandesos

Efe
2 min
L'exprimer ministre islandès, Geir H. Haarde, en una imatge d'arxiu

CopenhagenL'ex-primer ministre islandès Geir H. Haarde afronta a partir d'aquest dilluns un judici per la seva suposada actuació negligent en el col·lapse bancari que va patir el país l'octubre del 2008, pel qual podria haver de fer front a dos anys de presó. "Rebutjo totes les acusacions, que considero que no tenen cap fonament", ha declarat Haarde al judici. L'ex-primer ministre s'ha felicitat per poder donar la seva versió dels fets" i ha argumentant que "només amb el temps es pot afirmar que les coses no van anar com calia".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El conservador Haarde, de 61 anys i que va ocupar el càrrec entre el 2006 i el 2008, està acusat de violar la llei sobre la responsabilitat dels ministres i de desestimar les advertències que va rebre sobre la imminent crisi dels principals bancs islandesos. Haarde era aleshores el cap del conservador Partit de la Independència, i un dels quatre responsables polítics que una comissió d'experts va considerar responsables de la crisi financera islandesa. Els altres tres van ser exonerats pel Parlament.

En diverses declaracions públiques, així com en les vistes prèvies celebrades fa uns mesos, Haarde ha defensat aferrissadament la seva innocència i ha qualificat de farsa el judici, que considera un procés "polític".

La celebració del judici va estar en suspensió diversos mesos, fins que el passat dijous el Parlament islandès (Althing) va tombar per 33 vots contra 27 la proposta del líder conservador Bjarni Benediktsson per tornar a votar si Haarde havia d'asseure's al banc dels acusats.

Haarde també compta amb el suport del bisbe islandès Karl Sigurbjörnsson, que va aprofitar el discurs de Cap d'Any per qualificar el judici de "desgràcia" per al país.

No obstant això, el suport popular hauria disminuït durant els darrers mesos: si fa un any dos de cada tres islandesos es mostraven favorables a l'ex-primer ministre, els últims sondejos reflecteixen un empat entre partidaris i detractors.

L'únic polític processat

Que Haarde sigui l'únic a asseure's al banc dels acusats ha generat crítiques a banda i banda de l'espectre polític, en què també s'ha qüestionat el polèmic paper dels socialdemòcrates, que formaven part de la coalició de govern i ara dirigeixen el país juntament amb el Moviment d'Esquerra Verda. També hi ha qui assenyala David Oddsson, primer ministre conservador entre el 1991 i el 2004 i principal impulsor de la política neoliberal que va portar Islàndia a la fallida.

El procés en contra de l'ex-primer ministre reunirà algunes de les principals figures polítiques del país: entre els prop de 60 testimonis hi figuren Jóhanna Sigurdardóttir, ministra de Finances; Steingrímur J. Sigfusson, ministre d'Economia, i el mateix Oddsson, que ha assegurat que farà tots els possibles per ajudar el seu amic Haarde.

La defensa se centrarà en el fet que Haarde no podia intervenir en l'activitat dels bancs, a la vegada que la Fiscalia haurà de demostrar que, efectivament, les seves decisions van portar al crac bancari. 


El tribunal que jutjarà Haarde és el Landsdómur, una cort especial creada el 1905 per a processos que afecten membres del govern i que s'estrena amb aquest procés.

El judici es desenvoluparà en un clima polític enrarit, mentre el govern negocia l'adhesió a la Unió Europea (UE), a la qual s'oposen prop de dos terços de la població, i amb les eleccions generals del 2013 a l'horitzó.

stats