Islàndia
Internacional 05/09/2011

La justícia decidirà en un mes si jutja l'exprimer ministre per la seva responsabilitat en la crisi

L'acusat, Geir H. Haarde, vol que se l'exculpi dels càrrecs de presumpta actuació negligent en el col·lapse bancari que va patir Islàndia el 2008

Redacció
2 min
L'ex-primer ministre, Geir Haarde, arribant ahir a la Casa de Cultura Islandesa, a Reykjavík, en la qual se celebra el judici.

BarcelonaEl tribunal especial que jutja l'exprimer ministre d'Islàndia, Geir H. Haarde, decidirà en quatre setmanes si accepta la causa contra ell per la seva presumpta actuació negligent en el col·lapse bancari que va viure el país el 2008. Avui s'ha reprès el judici contra Haarde després de la vista preliminar celebrada el juny passat. La defensa ha demanat que es tanqui el cas, ja que segons ell els càrrecs contra el seu client no han estat clarificats ni investigats correctament.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Abans d'entrara al jutjat, el mateix Haarde, de 60 anys, ha insistit en declaracions a la televisió pública RUV que el cas contra ell és una “farsa” orquestrada per l'actual govern d'esquerres per castigar el seu partit conservador. A més, l'exprimer ministre va dir que té “la consciència tranquil·la” i esperarà pacientment que el tribunal prengui una decisió definitiva sobre el seu cas.

Haarde està acusat de violar la llei sobre la responsabilitat dels ministres i de no escoltar les advertències que va rebre en el seu moment sobre una imminent crisi dels principals bancs islandesos, càrrecs pels que pot ser condemnat a una pensa de fins a dos anys de presó.

El Parlament islandès va donar llum verda al cas fa un any, seguint el consell de l'informe d'una comissió investigadora creada per determinar les responsabilitats a la crisi. En aquella mateixa votació, el Parlament va exculpar tres exalts càrrecs del seu govern, un conservador i dos socialdemòcrates, en contra de les recomanacions de la comissió.

La crisi del 2008 va obligar el govern islandès a nacionalitzar els principals bancs del país i va col·locar Islàndia, que ha rebut ajuda de l'FMI, en la pitjor crisi de la seva història recent. Les protestes populars van provocar la caiguda del govern de coalició el 2009, format pel Partit de la Independència i el Partit Socialdemòcrata que dirigia Haarde, que es va retirar poc després de la política quan li van descobrir un tumor cancerigen.

stats