Ucraïna
Internacional 12/05/2012

Iúlia Timoixenko uneix l'oposició d'Ucraïna per impugnar el president del país

L'empresonada ex primera ministra lidera un fòrum format pels dos principals partits opositors que espera guanyar les parlamentàries de l'octubre. La filla de Timoixenko ha llegit una carta de la seva mare davant de milers de persones a Kíev

Agències
1 min
La filla de Timoixenko llegeix una carta de la seva mare empresonada / EFE

KíevL'oposició d'Ucraïna s'ha unificat al voltant de l'empresonada ex primera ministra Iúlia Timoixenko amb la finalitat de guanyar les eleccions parlamentàries de l'octubre i impugnar el president, Víktor Ianukóvitx.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Avui en dia cada ciutadà insubmís està en el punt de mira de les autoritats. Això ha de canviar", diu la carta escrita des de la presó per Timoixenko, que compleix una condemna de set anys per abús de poder, un delicte del qual es declara innocent.

El missatge l'ha llegit la seva filla, Ievgenia, durant un fòrum opositor unificador que han celebrat a la cèntrica plaça Mikhailovski de Kíev davant més de 3.000 persones, que portaven consignes en contra del govern i a favor de la integració europea.

"Quan l'oposició arribi al poder ha de renunciar a part de les seves facultats en favor del poble", diu Timoixenko en la seva nota enviada des de l'hospital, on va acceptar ser ingressada el 9 de maig per tractar-se d'una hèrnia discal.

Timoixenko ha assegurat que a la presó ha elaborat un mecanisme legal per impugnar el president, els diputats, governadors, alcaldes i funcionaris que podrà ser posat en funcionament pels mateixos ciutadans.

"La vida de les persones no pot dependre d'una loteria, de si tenen sort o no amb l'elecció del president", afegeix.

El fòrum ha sigut organitzat pels dos principals partits opositors, Batkivstxina (Pàtria), encapçalat per Timoixenko, i Front de Canvis, d'Arseni Iatseniuk, que lideren els sondejos d'opinió de cara a les parlamentàries.

Tot i estar entre reixes, la líder de la nova oposició unificada segueix sent Timoixenko, tot i que el seu principal dirigent en llibertat és Iatseniuk, antic president del Parlament i exministre d'Exteriors.

stats