MÓN
Internacional 29/04/2011

Ja són més de 300 els morts per les fortes tempestes als Estats Units

Les pluges i els tornados afecten diversos estats del sud, especialment Alabama

Acn
2 min

Birmingham, AlabamaLes fortes tempestes que assolen diversos estats al sud dels Estats Units han causat la mort d'almenys 306 persones, i han causat milers de milions de dòlars en danys en una de les pitjors onades de tornados a la història d'Amèrica del Nord. El president Barack Obama ha descrit la pèrdua de vides com "colpidora" i ha considerat els danys a cases i negocis com a "catastròfics". Obama ha promès una ajuda federal important per a la reconstrucció i preveu supervisar els danys aquest mateix divendres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Durant diversos dies d'aquesta setmana, els potents tornados i bufaruts –més de 160 registrats en total– combinats amb tempestes han creat una franja de destrucció que ha recorregut el sud del país d'oest a est. Ha estat el pitjor desastre natural als Estats Units des de l'huracà Katrina el 2005, que va costar la vida a prop de 1.800 persones.

En algunes àrees, barris sencers han estat destrossats, cotxes bolcats i arbres i línies d'energia tombades, que han deixat restes arreu.

Mentre els equips de rescat busquen supervivents, alguns refugiats a banyeres, armaris i soterranis ho han pogut explicar miraculosament. "Me n'he sortit. Em vaig ficar a l'armari, em vaig posar un coixí a la cara i vaig pregar per salvar la vida, perquè un tornado semblava que em xuclava", ha dit Angela Smith, de Tuscaloosa, a Alabama, una de les ciutats que s'ha endut la pitjor part.

A Birmingham, també a Alabama i també fortament colpejada, el cap de policia A. C. Roper ha dit que els equips de rescat removien la runa amb les mans aquest dijous per treure la gent de les cases destruïdes.

"Hem rescatat dos nadons, un atrapat al bressol quan la casa li va caure a sobre", ha dit Roper en una entrevista a PBS NewsHour.

Els tornados són habituals al sud i al centre dels Estats Units, però rarament tenen efectes perjudicials.

Dimecres ha estat el pitjor dia de tornados al país des que 310 persones van perdre la vida per aquest fenomen el 3 d'abril del 1974.

stats