Internacional 11/09/2011

Dimiteix el ministre d'Indústria japonès per haver bromejat sobre Fukushima

“Els pobles de la zona al voltant (de la planta nuclear) són ciutats fantasma on no es veu ni una ànima”, va dir Hachiro en una roda de premsa dijous

Agències
2 min
El ministre d'Indústria japonès, Yoshio Hachiro, en una conferència de premsa, REUTERS

TòquioEl nou ministre d'Indústria japonès, Yoshio Hachiro, va dimitir aquest dissabte després de descriure l'àrea que envolta la planta nuclear de Fukushima com a “ciutats fantasma”. “Els pobles de la zona al voltant (de la planta de Fukushima) són ciutats fantasma on no es veu ni una ànima”, va dir Hachiro en una roda de premsa posterior a una visita amb periodistes a la zona propera a la central.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El polític, que només feia vuit dies que era al càrrec, va ser durament criticat pels seus comentaris desafortunats sobre la tragèdia nuclear que ha viscut el país i ha trasbalsat bona part de la població.

Segons els mitjans locals, durant la visita a la planta, Yoshio Hachiro va arrambar-se a un periodista i li va fer broma dient: “Compte, estic radioactiu”.

Els comentaris del nou ministre d'Indústria van provocar la reacció dels partits de l'oposició, que van demanar la seva dimissió d'immediat. Arran de l'incident, el nou primer ministre del Japó, Yoshihiko Noda, que va nomenar Yoshio Hachiro, va dir que els comentaris del ministre havien estat inapropiats. Noda va demanar divendres a Hachiro que demanés disculpes, i el ministre ho va fer. Però dissabte, en conferència de premsa, Hachiro va anunciar que el primer ministre havia acceptat la seva dimissió i que deixava el càrrec.

Amb 63 anys, Hashiro és considerat un expert en qüestions laborals i agrícoles i va jurar el seu càrrec el passat divendres amb la resta del nou gabinet nipó encapçalat per Noda, que va arribar al poder en substitució de Naoto Kan.

Aquesta baixa en el nou govern de Noda es veu com un símbol de debilitament del nou executiu, que té com a objectiu reactivar l'economia del país després del desastre natural. Noda és el sisè primer ministre del Japó en només cinc anys.

Aquest diumenge fa sis mesos que un tsunami devastador i un terratrèmol van sacsejar Tòquio i el nord-est del país deixant un balanç de més de 20.000 morts i desencadenant una crisi nuclear sense precedents.

stats