Internacional 05/05/2012

Japó apaga els seus reactors nuclears després de 42 anys, a l'ombra de Fukushima

Està previst que la revisió de la unitat de Tomari duri 71 dies, després dels quals s'haurà de sotmetre a les proves de resistència exigides pel Govern davant catàstrofes similars a la de l'11 de març de 2011

Efe
3 min
Manifestació antinuclear a Tòquio / REUTERS

BarcelonaLa detenció avui al Japó l'últim reactor nuclear actiu després de la crisi a Fukushima deixa a la tercera economia mundial, per primera vegada en 42 anys, sense centrals atòmiques i davant el repte d'afrontar el calorós estiu amb altres fonts d'energia. Des que la pionera central de Tokai, al nord-oest de Tòquio, va iniciar la seva activitat comercial el 25 de juliol de 1966, només una vegada Japó s'havia trobat en la situació de no comptar amb cap reactor actiu, del 30 d'abril al 4 de maig de 1970.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En aquella ocasió, els dos únics reactors amb què comptava llavors l'arxipèlag es van paralitzar per una revisió rutinària que tot plegat va durar cinc dies, mentre avui es desconeix quan recuperarà el país la seva producció d'energia atòmica. L'operadora de la central de Tomari (nord), Hokkaido Electric Power, aturarà el generador de l'últim reactor actiu al Japó a les 23.00 hora local (14.00 GMT), en un procés que podria haver conclòs en unes tres hores.

Està previst que la revisió de la unitat de Tomari duri 71 dies, després dels quals s'haurà de sotmetre a les proves de resistència exigides pel Govern davant catàstrofes similars a la de l'11 de març de 2011, quan un tsunami va arrasar al nord-est del país i va provocar la catàstrofe de Fukushima. Coincidint amb el tancament del reactor a l'illa de Hokkaido, diversos grups antinuclears s'han manifestat al centre de Tòquio per celebrar l'apagada i expressar, com en ocasions anteriors, el seu rebuig a aquest tipus d'energia.

Des que el tsunami provoqués la pitjor crisi nuclear en 26 anys, des de Txernòbil, cap dels reactors de l'arxipèlag detinguts per seguretat o per fer les revisions que cada 13 mesos estipula la llei han pogut ser reactivats. Per poder garantir la demanda sense energia nuclear a les grans ciutats del país, com Tòquio (l'àrea metropolitana té més de 30 milions d'habitants) les operadores elèctriques han potenciat l'ús de les plantes tèrmiques, el que intensifica la despesa en la importació de cru i gas.

L'augment de les importacions, sobretot per la compra d'hidrocarburs, afecta durament la balança comercial japonesa, que el gener de 2012 va registrar el seu major dèficit en els últims 33 anys i amenaça amb desestabilitzar l'economia del país, dependent en prop d'un 40 per cent de les seves exportacions. No obstant, segons les estimacions del Govern, serà necessari reobrir alguns dels reactors detinguts per poder garantir el subministrament elèctric estable en les principals ciutats de l'arxipèlag, que abans de la tragèdia obtenia prop del 30 per cent de l'energia nuclear.

Risc d'apagades

En aquest sentit, el Gabinet del primer ministre, Yoshihiko Noda, escudat per ministres com el d'Indústria, Yukio Edano, lluiten per obtenir el suport necessari per reobrir els reactors nuclears de la central de Oi, a la província de Fukui (centre), els primers a superar les proves de resistència que acrediten, en teoria, la seva seguretat. Japó afrontarà "severs talls elèctrics" de no procedir a la reobertura de les unitats d'Oi, assegurava fa algunes setmanes Edano, que estimava que la seva reactivació podria afegir fins a 2,36 milions de quilowatts extra a la regió, el que reduiria les possibilitats de talls elèctrics a la zona aquest estiu.

Malgrat els esforços del Gabinet nipó per demostrar la seguretat de les plantes que superen les proves, les regions i localitats pròximes a la central de Oi s'oposen a la reactivació de la planta i, en casos com el d'Osaka, tercera ciutat del país, han instat fins i tot al seu desmantellament. Això fa que s'hagi intensificat el debat sobre la seguretat i la idoneïtat d'aquest tipus d'energia al Japó, després d'una crisi nuclear que ha deixat rere seu prop de 80.000 evacuats, ciutats abandonades als voltants de la central, desolació i pèrdues milionàries .

Les operadores han remès fins ara a l'Agència nipona de Seguretat Nuclear 19 resultats positius de test de resistència dels seus reactors en un intent per donar un primer pas que els permeti obtenir la llum verda i reiniciar la seva activitat, encara que, de moment, Japó afrontarà el repte de seguir endavant sense nuclears.

stats