Marroc
Internacional 19/06/2011

Jornada de manifestacions al Marroc després del discurs del rei Mohamed VI

El moviment opositor 20 de Febrer veu insuficients les reformes constitucionals proposades pel monarca alauita i ha convocat protestes pacífiques avui arreu del país

Afp
2 min

RabatAl Marroc s'esperen avui manifestacions pacífiques arreu del país convocades pels joves que reivindiquen canvis democràtics, dos dies després del discurs del rei del Marroc, Mohamed VI, en què va anunciar una reforma constitucional que ells jutgen insuficient.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Sortirem aquest diumenge als carrers perquè ens estimem aquest país i perquè les nostres reclamacions no s'han satisfet", diu un vídeo penjat al facebook del Moviment 20 de Febrer, que reclama reformes polítiques profundes al Marroc. "Perquè la justícia no serà independent de veritat –segueix el vídeo– i perquè les desigualtats no desapareixeran, avui ens manifestarem".

El Moviment 20 de Febrer, que pren el nom de la data de la primera gran manifestació al Marroc en el marc de les sublevacions al món àrab, considera insuficients les reformes de la constitució anunciades divendres pel rei del Marroc, Mohammed VI, en un discurs a la nació. El monarca va anunciar també que el projecte de reforma de la carta magna se sotmetrà a referèndum el proper 1 de juliol, deixant poc marge per a la discussió.

"La decisió de mantenir la pressió és anterior al discurs reial perquè els senyals que circulaven ja feien preveure que era difícil esperar quelcom positiu", considera l'economista Fouad Abdelmoumni, en declaracions a l'agència de notícies France Press. "El rei continuarà amb un poder exorbitant i, a més, la reforma política és un procès llarg i perillós", afegeix aquest simpatitzant del Moviment 20 de Febrer.

Les manifestacions tindran lloc en múltiples ciutats del Marroc com la capital, Rabat, o Casablanca, Tànger, Marràqueix o Fes.

La majoria dels partits polítics oficials han rebut amb satisfacció el projecte de reforma de la constitució, que preveu un reforçament dels poders del primer ministre, tot i que el rei es reserva importants competències en qüestions polítiques i religioses.

"En comparació amb l'actual constitució, aquest projecte suposa un avenç important", assegura Saad Eddine Othmani, diputat i dirigent del Partit Justícia i Desenvolupament (PJD), de l'oposició parlamentària. "Però n'hi haurà prou", es pregunta.

stats