Internacional 22/12/2010

Avui es fa pública la sentència contra l'exdictador argentí Jorge Videla

La Fiscalia demana cadena perpètua i el militar justifica la seva actuació per fer front a "l'agressió terrorista contra els béns materials i les persones"

Agències
1 min
Videla (al centre), amb alguns dels acusats en el judici. Foto: EFE

Córdoba (Argentina)El tribunal que jutja el dictador argentí Jorge Rafael Videla farà pública avui la sentència en el procés per delictes de repressió. En la darrera sessió del judici, celebrada ahir, Videla va justificar l'actuació sagnant de la junta militar que presidia com "una guerra justa contra el terrorisme".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Videla és processat amb 29 acusats més, entre ells el general Luciano Benjamín Menéndez, en el primer judici que se celebra contra les dictadures des de fa 25 anys. Va justificar la dictadura (1976-1983) pel "clima feixuc de violència" i la "inoperància de la justícia" que pretesament es vivien al país, sota una suposada "agressió terrorista que buscava la destrucció de béns materials o de persones". L'exdictador va assumir "totes les responsabilitats" de la seva etapa com a cap d'estat entre 1976 i 1980.

Concretament, Videla és jutjat per l'assassinat de 31 presos polítics i el secret i tortures de cinc expolicies i el germà d'un d'ells a la província de Córdoba. La dictadura va deixar més de 30.000 desapareguts, però Videla va ser indultat el 1990 pel president Carlos Ménem (1989-1999). El 1998 va tornar a la presó per un delicte de segrest de menors, fills de represaliats que van ser lliurats a famílies afins al règim, però immediatament se li va concedir l'arrest domiciliari. El 2006 un altre jutge va anul·lar el seu indult i dos anys després va tornar a una presó militar. El passat mes d'abril el Tribunal Suprem va declarar inconstitucional la llei de punt i final de Ménem.

La Fiscalia demana cadena perpètua pels acusats de delictes de tortures, homicidi amb agreujant i privació il·legal de llibertat.

stats