Egipte
Internacional 21/01/2012

La junta militar egípcia anuncia que alliberarà dos milers de presos arrestats després de la caiguda de Mubàrak

Entre els amnistiats hi ha el blogaire de 25 anys Maikel Nabil, conegut per iniciar una vaga de fam que gairebé el mata. Encara no s'ha alliberat cap dels empresonats

Afp
1 min

El CaireLa junta militar que governa Egipte ha anunciat aquest dissabte que alliberarà 1.959 persones empresonades per corts militars des que Hosni Mubàrak va caure. Entre ells, destaca el blogaire de 25 anys que va iniciar una vaga de fam que gairebé el mata, Maikel Nabil, empresonat per criticar l'exèrcit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La televisió estatal Al Nil ha dit que l'amnistia l'ha ordenada Hussein Tantawi, el cap de la junta militar que ha governat Egipte des que va caure el dictador.

El perdó arriba només quatre dies abans del primer aniversari de la revolució egípcia, que va començar el 25 de gener. Encara no s'ha confirmat que s'hagi alliberat cap dels empresonats.

"Només podrem dir que la revolució ha triomfat quan alliberin tots els activistes que encara estan retinguts en corts militars i tornin a jutjar tots els civils que han estat jutjats per corts que no els pertocaven", ha dit el germà de Nabil, Mark.

El cas de Nabil

Condemnat a l'abril a tres anys de presó per un tribunal militar per haver criticat l'exèrcit egipci en el seu blog, la condemna de Nabil s'havia reduït a dos anys el 14 de desembre.

El jove havia escrit en el seu blog que l'exèrcit, al poder després de la caiguda de Hosni Mubàrak el febrer de 2011, protegia els seus propis interessos i no els del poble egipci.

El seu arrest i posterior condemna van despertar nombroses protestes arreu d'Egipte i l'estranger. L'administració nord-americana havia demanat una revisió del veredicte militar.

L'exèrcit ha estat molt criticat per haver portar milers de civils davant tribunals militars per càrrecs d'assalt o violació però també d'insults contra els generals o el poder.

stats