Parlamentàries al Marroc
Internacional 26/11/2011

El partit islamista moderat PJD veu en la seva victòria el triomf de l'"estabilitat monàrquica amb reformes"

És el segon partit islamista que guanya unes eleccions al nord de l'Àfrica després de la Primavera Àrab. Només 6 dels 21 milions de ciutadans amb dret a vot han participat en els comicis.

Agències
2 min
Un grup de dones espera per votar / AFP

RabatEl 73% dels vots escrutats aquest dissabte confirmen que el partit islamista moderat Justícia i Desenvolupament (PJD) ha guanyat les eleccions legislatives celebrades al Marroc divendres. Malgrat que els resultats definitius no es coneixeran fins aquest diumenge, el secretari general del partit, Abdelilah Benkiran, ha interpretat la predictible victòria com una demostració que "el poble marroquí opta per les reformes necessàries juntament amb l'estabilitat i el sistema monàrquic".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El ministre de l'Interior marroquí, Taib Cherkaoui, ha anunciat que amb 288 escons atribuïts fins ara, el PJD se n'emporta 80 i gairebé duplica el segon partit, Istiqlal, que aconsegueix 45 diputats. A la cambra hi ha 395 escons i faran falta aliances per formar el nou govern perquè cap partit s'acosta a la majoria absoluta. Benkiran ha dit que està disposat a pactar amb "gairebé totes les formacions". De totes maneres, ha mostrat les seves preferències pels partits que integren la Kutla, un bloc on hi ha els tres partits nacionalistes: Istiqlal, Unió Socialista i el Partit pel Progrés i el Socialisme.

El rei escollirà el proper primer ministre del partit que guanyi el major nombre d'escons.

L'abstenció, la veritable guanyadora

La participació ha arribat al 45% del total de votants inscrits a les llistes electorals, més alta que l'aconseguida en les anteriors (37%), però es tracta de nivells molt baixos. "El boicot ha guanyat les eleccions", ha dit Najib Chawki, un activista del Moviment del 20 de Febrer, que ha liderat les protestes que demanen la fi de la corrupció. "Només 6 dels 21 milions de marroquins que podien votar ho han fet. Això envia un senyal molt potent a les autoritats: els marroquins no creiem en les reformes proposades i no ens rendirem fins que les nostres demandes es compleixin", ha remarcat Chawki.

Les eleccions eren un examen a les reformes constitucionals de Mohamed VI, que anunciaven un nou marc en què el govern electre tindrà més a dir, tot i que el monarca mantindrà un paper clau en la vida política.

stats