PUGNA DE FORCES A PYONGYANG
Internacional 17/07/2012

Kim Jong-un mou peça dins l'exèrcit

Choe Sang-hun
3 min
L'INICI DEL DECLIVI Imatge d'arxiu de l'abril, en què el líder nord-coreà, Kim Jong-un (a la dreta), aplaudeix en una cerimònia militar.  Ri Yong-ho és al centre.

THE NEW YORK TIMES / SEÜL.Durant els primers mesos del govern de Kim Jong-un a Corea del Nord el vicemariscal Ri Yong-ho era un dels oficials que més sovint es deixaven veure amb ell. Visitaven casernes militars i revisaven desfilades plegats. Les fotografies sovint mostraven el jove líder acostant-se al militar amb un somriure als llavis per escoltar un comentari a cau d'orella. Només fa una setmana, Yong-ho va ser vist al costat de Jong-un en una important cerimònia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però ahir l'agència de notícies estatal va sorprendre els espectadors en anunciar que el cap de l'estat major de l'exèrcit popular nord-coreà i l'home fins ara vist com un dels mentors en qui més confiava Kim Jong-un havia estat destituït de tots els seus càrrecs per una "malaltia".

Des que el líder nord-coreà va substituir el seu pare al capdavant de l'opaca jerarquia, els analistes han escanejat totes les engrunes d'informació provinents de fora del país per trobar-hi pistes sobre les intencions del nou líder. Després de la destitució de Yong-ho una cosa queda clara, i és que Kim Jong-un està esgrimint l'eina de control preferida de la seva família: utilitzar i descartar els alts càrrecs del seu voltant com peons en un taulell d'escacs.

Els funcionaments interns del poder polític a Corea del Nord estan envoltats de misteri. Alts oficials sovint són degradats o morts en sospitosos "accidents de trànsit" en un país on hi ha pocs cotxes. Assegurar-se aquesta imprevisibilitat en la carrera de qualsevol general és vist com un mètode crucial utilitzat pel fill ara i pel pare abans per domar els membres del govern.

La caiguda de Yong-ho coincideix amb un moment en què Jong-un ha començat a projectar-se com un líder prou segur de si mateix per intentar desviar-se significativament de l'estil de govern del seu pare. A principis d'aquest mes se'l va veure a la televisió estatal aplaudint davant la imatge d'icones nord-americanes com Mickey Mouse i Rocky Balboa. També se'l va veure amb una dona jove que podria ser la seva dona, un fet rellevant tenint en compte que seria la primera vegada en molts anys que els ciutadans veuen la primera dama a la televisió.

Lluita pel poder

Analistes externs han vigilat de prop el control de Jong-un sobre les forces armades, les lleials guardianes de la dinastia familiar, que van veure incrementat el seu rol sota la política de prioritats castristes del difunt Kim Jong-il.

El vicemariscal Yong-ho, abans pràcticament desconegut, va ascendir ràpidament entre els militars i va obtenir prominència política quan Kim Jong-il va començar a preparar el seu fill per succeir-lo i va acabar escollint Yong-ho com a mentor de l'actual líder.

Malgrat un ràpid ascens entre l'estament castrista, els analistes van començar a notar un lleuger canvi en la fortuna del vicemariscal a l'abril, quan Jong-un va promoure Choe Ryong-hae, un funcionari del partit amb poca experiència militar, al càrrec de vicemariscal i director del buró polític de l'exèrcit, l'organisme que controla la vida política entre els alts càrrecs militars.

Choe és considerat un aliat de confiança del germà de Kim Jong-il, que va encomanar-li salvaguardar l'ascensió al poder del seu nebot però que té unes ambicions personals tan misterioses com fosques i desconegudes. La posició d'alt funcionari polític militar feia molt temps que estava lliure i el nomenament de Royng-hae va ser vist com un intent de Jong-un de reafirmar el seu control sobre els militars.

"És probable que Ri Yong-ho hagi estat acomiadat perquè es resistia a l'intent del partit de controlar l'exèrcit", va explicar Cheong Seong-chang, un analista de l'institut Sejong.

Tot i que Jong-un oficialment seguia la doctrina familiar de posar els militars per davant de tot, el creixent control del partit sobre l'exèrcit i la caiguda del vicemariscal podrien estar apuntant a una relaxació en la política exterior de Pyongyang.

stats