Internacional 12/12/2010

Kosovo celebra les primeres eleccions després de la proclamació de la independència

Agències
2 min
El primer ministre Hashim Thaci, després de votar. (REUTERS)

PristinaMés de 1,6 milions de kosovars estan convocats avui a les urnes en les primeres eleccions legislatives després de la proclamació unilateral de la independència. Hi concorren 1.265 candidats de 29 partits, incloses 8 formacions sèrbies, cosa que suposa un aprova de foc per a la jove democràcia kosovar. Als comicis s'hi elegiran 120 diputats, 10 d'ells per a la minoria sèrbia i 10 més per a la resta de minories del país. El goven serbi ha instat els 100.000 serbis de Kosovo a boicotejar les eleccions, tot i que els partits serbis del país s'hi presenten. Es preveu que el boicot només tindrà un cert impacte al nord.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fins ara només 72 estats reconeixen la independència kosovar, i el fet que les eleccions es desenvolupin sense incidents és clau per augmentar aquest suport infernacional. El Partit Democràtic (PDK) de l'actual primer ministre, Hashim Thaci sorgeix com a favorit segons les enquestes, que li dónen el 30% dels vots, dos punts per sobre de la seva principal rival, Isa Mustafa, de la Lliga Democràtica (LKD). Thaci ha fet de la incorporació la UE i l'entrada a l'OTAN els eixos de la campanya.

El partit Autodeterminació, que proposa la unificació amb Albània i la retallada de l'autonomia a la minoria sèrbia, pretén capitalitzar el descontentament per la manca d'avenços en el terreny econòmic del país. Les enquestes estimen que podria obtenir un 16% dels vots. S'espera que l'Aliança per al Futur (AAK), presidida per Rahmush Haradinaj, acusat de crims de guerra pel tribunal de l'Haya, superi la barrera del 5% per acccedir al Parlament.

Uns sis mil policies, recolzats per les forces de l'OTAN, vigilaran el desenvolupament de les eleccions, mentre uns 32.000 observadors locals i internacionals vetllaran per la transparència del procés.

stats