Internacional 10/09/2012

Kosovo ja és un estat sobirà després de la fi de la tutela internacional

Les autoritats kosovars consideren que aquest dilluns comença formalment la seva independència perquè el grup internacional, format per 23 països de la UE, els Estats Units i Turquia, que han vigilat fins ara tot el procés, han posat punt final a la missió

Ara
1 min

BarcelonaEl primer ministre kosovar, Hashim Thaçi, ha anunciat que la retirada dels observadors internacionals suposa l'inici d'"un canvi històric" per al seu país, amb "nous desafiaments al davant". Thaçi ha rebut també la felicitació del president dels Estats Units, Barak Obama, perquè el país ha aconseguit "el lloc que li correspon en una Europa lliure i pacífica".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El grup internacional encarregat de supervisar la independència de Kosovo, format per 23 països europeus, els Estats Units i Turquia, ha emès un comunicat aquest dilluns en què anuncia la fi de la missió de tutela del procés d'independència. El cap de la missió, l'holandès Pieter Feith, assegura que el país "ha aconseguit avenços importants", tot i que el pla de pau no s'ha pogut aplicar totalment al nord de Kosovo, on viu la comunitat sèrbia.

93 països d'arreu del món han reconegut ja el nou estat dels Balcans. Rússia i la Xina continuen vetant, però, l'aval del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i a la Unió Europea queden encara cinc països que es neguen a reconèixer la independència de Kosovo. Són Grècia, Xipre, Eslovàquia, Romania i l'estat espanyol. Tot i la retirada dels diplomàtics internacionals, l'OTAN mantindrà uns 5.000 soldats per garantir la seguretat del nou estat, i la UE seguirà també amb la seva missió civil, anomenada EULex, de formació dels nous responsables de les estructures policials i judicials de Kosovo.

stats