ALERTA GLOBAL
Internacional 05/12/2015

L’FBI confirma una connexió jihadista en el tiroteig a Califòrnia

La presumpta autora de la massacre va jurar lleialtat al líder de l’Estat Islàmic a través de Facebook

Núria Ferragutcasas
3 min
L’FBI confirma una connexió jihadista en el tiroteig a Califòrnia

WashingtonLa policia federal nord-americana va confirmar ahir la hipòtesi de terrorisme jihadista en el tiroteig massiu a San Bernardino, Califòrnia. Un dels dos presumptes autors, Tashfeen Malik, de 27 anys, havia jurat lleialtat al líder de l’Estat Islàmic (EI), Abu Bakr al-Baghdadi, amb un missatge a Facebook.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Ara estem investigant el terrible atac com un acte terrorista”, va afirmar en una roda de premsa David Bowdich, el director adjunt de l’oficina de l’FBI a Los Angeles. L’agent també va explicar que tenen indicis que els dos sospitosos van planificar amb temps l’acció i va recordar els explosius i armes que van trobar a casa seva.

Els investigadors, però, van explicar a diversos mitjans nord-americans que no hi ha proves que el grup Estat Islàmic ordenés a Malik, d’origen pakistanès, i al seu marit, el nord-americà Syed Rizwan Farook, atacar els assistents a una festa de Nadal d’un centre californià per a discapacitats, amb un balanç de 14 morts i 21 ferits. “Creiem, en aquest moment, que es van radicalitzar ells mateixos, inspirats pel grup”, va dir un agent al diari New York Times.

Malik -que va morir juntament amb Farook pels trets de la policia durant la seva fugida- va fer servir un pseudònim per fer el seu jurament. El missatge, que va ser esborrat per la xarxa social, es va publicar poc abans del tiroteig massiu.

Les forces policials continuen revisant els ordinadors i telèfons mòbils del matrimoni per trobar el motiu que els va portar a provocar una matança al centre on treballava Farook. Bowdich va assegurar que els dos sospitosos van intentar destruir els seus telèfons i les seves empremtes digitals.

Contactes amb extremistes

D’altra banda, Farook hauria mantingut contacte amb persones d’almenys dos grups terroristes a l’estranger, entre els quals hi ha el Front al-Nusra a Síria i Al-Shabaab a Somàlia, segons va revelar un funcionari federal al diari Los Angeles Times. Tot i així, no se sap qui eren les persones amb qui va parlar ni quin tipus de lligam hi tenia.

La policia també està intentant determinar si la parella tenia intenció de dur a terme altres atacs. Farook i Malik tenien dos rifles d’assalt AR-15 (la versió civil del militar M-16), dues pistoles semiautomàtiques, 6.100 cartutxos i 12 bombes casolanes a casa.

Sobre els lligams entre Malik i l’Estat Islàmic, l’agent Bowdich va dir que n’estava “al corrent” i que s’estava “investigant”. Però es va negar a qualificar el tiroteig a San Bernardino com el primer atac del grup jihadista en territori nord-americà. D’altra banda, va demanar calma a la població: “No permeteu que això causi una histèria general. No estem en aquesta situació”.

L’Estat Islàmic no ha publicat una declaració ni una reivindicació de l’atac a la ciutat californiana, que és a uns cent quilòmetres de Los Angeles. Però l’agència de notícies Amaq, que els serveis d’intel·ligència creuen que està dirigida per partidaris del grup jihadista, va emetre un comunicat en què deia que “partidaris de l’Estat Islàmic” havien dut a terme els assassinats.

Matrimoni inspirat per l’EI?

Bowdich va subratllar que, de moment, segueixen investigant si el matrimoni, que fa sis mesos va tenir una filla, estava inspirat per l’Estat Islàmic. Farook, de 28 anys, feia dos anys que s’havia casat amb Malik. Familiars de la seva dona, que viuen a Islamabad, al Pakistan, van explicar a l’agència Reuters que la dona havia viscut a l’Aràbia Saudita de petita, fa 25 anys, i que s’havia convertit en una persona “conservadora de línia dura”.

El propietari de la casa on vivia la parella, que es va conèixer a través d’internet, va deixar entrar diversos mitjans de comunicació a l’habitatge. En una de les habitacions, els periodistes van trobar targetes de crèdit i documents personals dels sospitosos, a més de diverses còpies de l’Alcorà.

Les autoritats nord-americanes, així com les d’altres països aliats, fa temps que estan preocupades per la radicalització de possibles terroristes nascuts al país. La Casa Blanca va preferir evitar parlar de la pista terrorista en l’últim tiroteig massiu viscut als Estats Units, a l’espera de la conclusió de la investigació. El seu portaveu, John Earnest, va tornar a instar el Congrés a adoptar noves legislacions per restringir l’accés a les armes.

stats