REVOLTA A SÍRIA
Internacional 08/08/2012

L'Iran apuntala Baixar al-Assad

En el moment de més debilitat del règim sirià davant la revolta, els seus aliats renoven un suport incondicional. L'Iran assegura que no permetrà que es trenqui "l'eix de la resistència" contra Israel.

Cristina Mas
2 min
GUERRA PORTA PER PORTA Un combatent de l'Exèrcit Sirià Lliure ferit en una cama per la metralla d'un obús a Alep.

BARCELONATeheran va posar ahir en marxa tota la seva maquinària diplomàtica per recordar al món que està al costat del règim sirià, en el seu moment més crític des de l'inici de la revolta popular, fa 17 mesos. Saïd Jalili, assessor de seguretat del líder suprem, l'aiatol·là Jamenei, es va reunir amb el president sirià a Damasc. La televisió estatal va emetre imatges de la trobada, en la primera aparició pública del president sirià, Baixar al-Assad, des del 22 de juliol.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agència oficial de notícies Sanà va citar les declaracions de l'emissari irianià: "No permetré sota cap concepte que es trenqui l'eix de la resistència, del qual Síria és un pilar fonamental". Les paraules no són casuals: el règim dels aiatol·làs es refereix així al front xiïta davant l'enemic israelià, del qual també formen part el partit-milícia libanès Hezbol·lah i la resistència palestina. La tesi de l'enfrontament amb Israel era el principal argument de Damasc contra la revolta, però els fets el desmenteixen: els camps de refugiats palestins de Síria són un element actiu de la revolta i els islamistes palestins de Hamàs fa mesos que van abandonar el règim sirià.

Apuntalat per l'Iran, Al-Assad va tornar a titllar els rebels de "terroristes", després de presidir la primera reunió del govern provisional, l'endemà que el seu primer ministre, Riad Hijab, desertés del país i anunciés que canviava de bàndol.

"Baixar al-Assad no hauria tornat a sortir per televisió, després de setmanes de rumors sobre la seva salut, si no hagués rebut el suport de l'Iran", deia ahir per telèfon a l'ARA Azadeh Kian, sociòloga iraniana de la Universitat París VIII. Kian apunta que l'adhesió incondicional de l'Iran al règim sirià s'explica sobretot per raons geopolítiques. "L'Iran no pot sostenir la seva influència a la regió, bàsicament sobre el Líban i sobre l'Iraq, sense el règim sirià. Si Baixar al-Assad cau, per força Teheran haurà de fer canvis interns".

Sobre la visita del representant iranià hi planava la crisi dels 48 ostatges que un grup lligat a Al-Qaida va segrestar dissabte. En un gest sense precedents, el ministre d'Exteriors iranià va demanar l'ajuda de Turquia, Qatar i l'Aràbia Saudita (el seu gran enemic a la regió) per mediar. "El règim està cada vegada més contestat a l'interior, i si perd els ostatges es demostrarà que ja no controla la situació, cosa que vol evitar com sigui", afegeix la sociòloga.

Trobada a Teheran

L'Iran ha convocat per demà una trobada internacional a Teheran amb els països que "tenen una posició realista sobre Síria". Fins ara, han confirmat la seva assistència 12 estats, inclosos Rússia i la Xina, aliats de Damasc. Kofi Annan, l'enviat de l'ONU per Síria que va dimitir la setmana passada, va anunciar que ningú del seu equip hi assistirà.

stats