Iran
Internacional 24/02/2012

L'Iran s'acosta als nivells necessaris d'urani enriquit per fabricar una bomba atòmica

La república islàmica produeix 14 quilos mensuals d'aquest mineral a dues de les seves instal·lacions. L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica publica un informe on "no pot concloure que el programa nuclear de Teheran tingui finalitats pacífiques"

Efe
1 min

VienaEn contra de les resolucions del Consell de Seguretat de l'ONU, l'Iran està accelerant el ritme de producció d'urani enriquit a la controvertida planta subterrània de Fordow, segons ha informat aquest divendres l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA).

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En el seu informe més recent sobre el programa nuclear de la república islàmica, els inspectors de l'OIEA precisen que l'Iran ja té uns 110 quilos d'urani enriquit fins gairebé el 20%, xifra que s'acosta a la meitat del que és necessari per fabricar una bomba nuclear.

L'Iran produeix urani enriquit a aquesta puresa a un ritme d'uns 14 quilos per mes (10 a la planta de Natanz i 4 a la de Fordow), fet que significa "un augment important".

A partir d'un enriquiment del 20%, els experts ja parlen d'"urani altament enriquit" i consideren que els tècnics iranians s'acosten molt als nivells necessaris per fabricar una bomba.

L'urani enriquit pot tenir aplicacions civils, en forma de combustible nuclear per a plantes energètiques, però també militars com a material per fabricar una bomba.

En l'informe confidencial d'onze planes, enviat aquest divendres als països membres de l'organisme, els inspectors critiquen l'Iran per no col·laborar en la seva investigació. Els inspectors asseguren que "l'agència no pot donar seguretats creïbles sobre l'absència de materials i activitats nuclears no declarades a l'Iran" i "no pot concloure que tot el material nuclear a l'Iran tingui finalitats pacífiques".

stats