Iran
Internacional 31/12/2011

L'Iran posposa les proves d'un míssil de llarg abast al Golf Pèrsic

Alts càrrecs iranians asseguren que Teheran expressarà a la Unió Europea la seva intenció de reprendre converses nuclears amb les grans potències. La UE considera prohibir les importacions de petroli iranià davant les sospites que podria estar treballant en una bomba atòmica

Agències
2 min
Soldats iranians durant les maniobres a l'Estret d'Ormuz / EFE

TeheranAlts oficials iranians han negat haver llançat ja un míssil de llarg abast, com ha informat aquest divendres l'agència de notícies estatal Fars. Tot i això, adverteixen que el "llançament es realitzarà en els propers dies" en el marc de les maniobres militars que estan fent a l'Estret d'Ormuz. "Totes les tipologies de llançament, terra-mar, mar-mar i terra-aire, així com els míssils llençats des de l'espatlla es provaran els propers dies", han informat els alts càrrecs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'agència Fars havia assegurat que la prova s'havia fet durant un dels exercicis navals de Teheran a l'estret d'Ormuz. El simulacre naval que està realitzant des de fa 10 dies al Golf arriba després que l'Iran mostrés la seva determinació a fer front a qualsevol atac d'aquells que considera els seus enemics: Israel o Estats Units.

Teheran també va amenaçar dimarts passat amb aturar el flux de petroli a través de l'Estret d'Ormuz si se'l converteix en l'objectiu d'un embargament de cru per les seves aspiracions nuclears, una mesura que podria desencadenar un conflicte amb els països dependents de petroli del Golf Pèrsic.

Les tensions amb Occident han augmentat des que l'organisme de control nuclear de les Nacions Unides va informar el passat 8 de novembre que l'Iran podria haver estat treballant en el disseny d'una bomba atòmica. Teheran ho nega i diu que necessita tecnologia nuclear per generar electricitat i així satisfer una creixent demanda interna.

Washington va situar divendres un portaavions de la seva marina a l'estret d'Ormuz per controlar de prop els moviments iranians, sobretot després que el règim iranià amenacés de tancar aquest pas si la comunitat internacional decideix imposar-li més sancions. Tancar l'estret suposaria estrangular el comerç de petroli a tot el golf Pèrsic, però els experts assenyalen que també significaria un estancament de la mateixa economia iraniana a llarg termini. El règim depèn de les seves pròpies exportacions de petroli per sobreviure.

Contactes amb la diplomàcia europea

Un funcionari d'alt nivell ha assegurat a l'agència semioficial de notícies Mehr que el negociador nuclear, Saeed Jalili, escriurà a la cap de la diplomàcia de la Unió Europea, Catherine Ahston, per expressar la disposició de Teheran per reprendre converses nuclears amb les grans potències.

Les converses entre Iran i els cinc membres permanents del Consell de Seguretat de l'ONU (Estats Units, Rússia, Xina, Regne Unit i França més Alemanya) es van estancar a principis d'any.

La UE està considerant una prohibició –que ja existeix als EUA– a les importacions de petroli iranià, malgrat que els diplomàtics i comerciants diuen que aquesta mesura pot perjudicar l'economia del bloc, sense fer molt mal a l'Iran.

El ministre de petroli iranià, Rostam Qasemi, ha advertit que imposar sancions a les exportacions de cru de l'Iran podria portar a un augment dels preus.

Temor nord-americà

Durant els exercicis militars de 2009, l'Iran va provar el seu míssil Shahab-3 que, segons van anunciar aleshores, tenia capacitat per arribar a Israel i a algunes bases nord-americanes al Pròxim Orient.

Washington ha expressat la seva preocupació sobre els míssils de Teheran. Mitjans de comunicació iranians han dit que l'últim exercici naval és diferent dels anteriors en termes de "immensitat en el camp d'acció i l'equip militar i tàctiques emprades."

stats