REACCIÓ INTERNACIONAL CONTRA DAMASC
Internacional 04/08/2012

L'ONU censura la "paràlisi" del Consell de Seguretat amb Síria

A instància de l'Aràbia Saudita i Qatar, 133 països del món van condemnar ahir unànimement la repressió a Síria. Una decisió simbòlica que pressiona les grans potències per sortir del bloqueig.

Cristina Mas
3 min
L'ambaixador sirià davant l'ONU, Baixar Ja'afari, sol, poc abans de començar el debat a l'Assemblea General de l'ONU, amb seu a Nova York.

BARCELONAAmb 19.000 morts després de 17 mesos de revolta popular reprimida per tots els mitjans, l'Assemblea General de l'ONU va acordar ahir per àmplia majoria una resolució simbòlica de condemna al règim sirià i a l'actuació de les grans potències respecte a la crisi. La resolució, aprovada per 133 països amb només 12 vots en contra i 31 abstencions, censura la "paràlisi" del Consell de Seguretat, que ha vist bloquejades totes les resolucions contra Damasc pel veto de Rússia i la Xina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La votació d'ahir, l'endemà de la dimissió de Kofi Annan, representant de l'ONU i la Lliga Àrab, que va constatar el fracàs del seu pla de pau, és un pas més que tanca una sortida diplomàtica. L'Assemblea va condemnar l'ús de l'artilleria pesant i aviació de combat contra els opositors, que s'ha intensificat en les últimes setmanes i alhora ha posat més en evidència la feblesa d'un règim que ha desfermat tota la seva maquinària de guerra contra la seva pròpia població. També va instar el règim a comprometre's a no utilitzar armament químic i a tancar-lo en un lloc segur.

La intervenció inicial de Ban Ki-moon, secretari general de l'ONU, va ser la més dura que ha tingut fins ara contra el règim de Damasc. "Hem de demostrar al poble sirià que vam aprendre les lliçons de Srebrenica", va dir recordant l'assalt de l'exèrcit serbi el 1995 en aquesta ciutat bosniana, declarada sota protecció de l'ONU, en la pitjor massacre comesa a Europa després de la Segona Guerra Mundial.

L'Aràbia Saudita i Qatar, autors de la resolució, van acceptar a última hora eliminar l'exigència oberta que Baixar Al-Assad abandoni immediatament la presidència de Síria i també l'epígraf que instava tots els països a aprovar sancions de manera coordinada. Això garantia una sòlida majoria de suport a la resolució.

El representant sirià, Baixar Ja'afari, va respondre recordant que els patrocinadors de la resolució "no són oasis de democràcia" i els va acusar d'haver armat els grups "terroristes", com el règim anomena l'oposició. A més de Rússia i la Xina, Veneçuela es va erigir com un dels grans defensors del règim: "El president Chávez va ratificar l'1 d'agost que Veneçuela reconeix el president sirià, Baixar al-Assad, i no els terroristes que estan tirant bombes", va sentenciar el seu ambaixador.

Votació simbòlica

La votació d'ahir no té conseqüències immediates perquè les decisions de l'Assemblea no són vinculants. Només el Consell de Seguretat pot donar llum verda a una intervenció militar, com ho va fer en el cas de Líbia. El resultat és un gest simbòlic, que busca pressionar les grans potències, augmentar l'aïllament de Damasc i complicar la posició dels seus aliats, i accelerar les desercions dins el cercle de poder.

Rússia no va trigar a distanciar-se d'una resolució que "no ajuda a l'estabilització del conflicte sirià ni a aturar la violència", va declarar Moscou en un comunicat a l'agència oficial Ria Novosti. El govern de Vladímir Putin va criticar la condemna de l'ONU per "unilateral i tendenciosa" i va criticar que no es posessin condicions a l'oposició. Una delegació d'alts càrrecs sirians va visitar ahir Moscou per negociar un acord d'intercanvi de cru per dièsel refinat, ja que Síria exporta petroli però no disposa de refineries i té necessitats d'abastiment per mantenir la guerra.

Mentrestant, la missió de l'ONU sobre el terreny està en l'aire. El mandat dels 115 observadors militars que continuen al país, d'un contingent inicial de 300, expira el dia 19. Només es pot ampliar amb una decisió del Consell, que seria difícil de justificar en vista de les dificultats de moviment que han viscut els observadors i la constatació que s'havien desplegat per supervisar el compliment d'un alto el foc que el règim mai ha arribat a posar en pràctica, cosa que ha deixat en via morta la crida a l'oposició a lliurar les armes.

Debats sobre l'endemà

Mentrestant, el Consell Nacional Sirià (CNS), l'organisme que agrupa una part de l'oposició a l'exili, ha començat les discussions per organitzar una alternativa a Baixar. Alguns sectors reclamen que es conservin algunes institucions estatals o fins i tot el partit Baath, al voltant del qual s'articula l'aparell de l'Estat des dels anys seixanta.

Bassma Kodmani, portaveu del CNS a París, va dir que no està exclòs el nom de Manaf Tlass, el primer general sirià del cercle íntim dels Al-Assad que va desertar. En declaracions a AP, Kodami va dir que "el règim ha entrat en un procés de col·lapse i no s'hauria de produir un buit de poder".

stats