Internacional 26/06/2012

L'OTAN localitza els projectils de la guerra de Líbia que no van explotar

La iniciativa de l'OTAN de fer pública aquesta informació ha sigut ben rebuda per les entitats encarregades d'eliminar els artefactes defectuosos, però criticada per insuficient.

Ara
2 min

BarcelonaLa utilització de tecnologia avançada en els bombardejos de l'OTAN a Líbia ha permès elaborar un informe que identifica la posició dels projectils defectuosos que no han explotat. La llista es va fer pública dilluns segons informa el diari 'The New York Times', i servirà a diverses organitzacions per eliminar els míssils o les bombes que han quedat soterrades però encara tenen capacitat mortal.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'alliberament d'aquesta informació de caràcter militar per a ús civil ha sigut molt benvinguda com a una iniciativa que pot salvar vides, però criticada com a parcial. L'aliança atlàntica ha publicat 313 possibles situacions d'artefactes defectuosos no explotats llençats durant la intervenció militar a Líbia, duta a terme l'any passat per ajudar a derrocar el difunt Muammar al-Gadaffi. “És de molta ajuda, ara com a mínim sabem on són els artefactes” va dir dilluns Max Dyck, director del programa d'acció contra les mines de les Nacions unides a Líbia, en unes declaracions recollides pel rotatiu nord-americà. “Ara ja no haurem d'esperar a que algú ens truqui dient 'ei, tinc una gran cosa de ferro al jardí'”.

La iniciativa ha sigut criticada per les mateixes Nacions Unides per ser parcial i insuficient, i reclamen que l'OTAN faciliti també informació sobre el tipus d'artefacte que hi ha a cada situació. Colin King, oficial de la unitat britànica de neteja d'explosius, va explicar que no hi ha cap raó per no informar del tipus d'explosiu que hi ha a cada localització. “La gent trobarà els explosius de totes maneres, estan a terra i poden costar-li la vida a algú” va afirmar King. “No perdran tant des del punt de vista de la intel·ligència dient què hi ha a cada lloc”

L'OTAN va explicar a 'The New York Times' que durant la missió a Líbia es van llençar un total de 7.700 míssils, dels quals uns 303 van resultar defectuosos. La campanya de l'OTAN no sembla haver implicat la utilització d'armes potencialment radioactives o municions de dispersió, per tant, la missió de neteja no hauria de ser gaire perillosa, segons publica el diari americà.

La publicació de les possibles posicions de bombes defectuoses no és una novetat d'aquest conflicte, a la dècada dels 90 els EUA ja van publicar dades sobre els seus bombardejos a Laos durant la guerra del Vietnam. L'OTAN també havia donat informacions d'aquest tipus abans, després de la guerra de Kosovo del 1999 va publicar les zones més bombardejades.

stats