PROTESTES CONTRA ELS ESTATS UNITS
Internacional 19/09/2012

L'OTAN suspèn les patrulles conjuntes amb forces afganeses

Matthew Rosenberg
3 min
L'OTAN suspèn les patrulles conjuntes amb forces afganeses

THE NEW YORK TIMES / KABUL.Després d'anys de col·laboració de les seves forces amb les tropes afganeses, la coalició militar encapçalada pels Estats Units ha decidit limitar dràsticament les operacions conjuntes amb l'exèrcit i la policia locals. Si des de fa mesos els atacs de soldats i policies afganesos contra les forces internacionals havien encès les alarmes, la creixent tensió al país per la pel·lícula que ridiculitza Mahoma ha estat la gota que ha fet vessar el got.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Catorze persones van morir ahir en un atemptat suïcida contra un minibús que conduïa treballadors estrangers a l'aeroport de la capital afganesa. El grup Hezb-i-Islami va reivindicar l'atac -que va atribuir a una noia de 18 anys- com una resposta a la polèmica cinta. En els últims mesos cinquanta soldats occidentals han mort a mans de soldats o de policies afganesos. En una roda de premsa durant la seva visita a la Xina, el secretari de Defensa nord-americà, Leon Panetta, va reconèixer la preocupació pels atacs interns i l'impacte que estan tenint en les forces americanes: "I això es reflecteix en els passos que estem fent", va dir.

A partir d'ara totes les accions conjuntes de petites unitats de terra (per sota del batalló, formades per entre 700 i 800 soldats) hauran de ser expressament autoritzades per un general. A l'Afganistan, on els talibans es camuflen amb facilitat i solen actuar en petits grups, la major part dels combats es fan per sota del nivell de batalló, en grups d'entre 10 i 40 soldats o marines .

L'anunci posa en dubte la missió d'entrenament de les forces de seguretat afganeses, el centre de l'estratègia de sortida de les tropes occidentals del país. Però els oficials nord-americans van assegurar que la col·laboració al més alt nivell militar es mantindrà per a les operacions a gran escala i que continuaran les tasques de capacitació, assessorament i suport a les unitats afganeses perquè puguin arribar a combatre pel seu compte. "Aquest és el camí i no hem canviat d'estratègia", va dir ahir el tinent coronel Richard W. Spiegel. "Les coses poden semblar una mica diferents, però tot seguirà com ara: no marxem".

Víctimes dels aliats

Fins ara la coalició i les forces afganeses interactuaven dia a dia, amb patrulles conjuntes i reunions amb els ancians representants de cada poble. Fins i tot es compartien partits de voleibol i els exercicis en posicions avançades. "Evidentment, ara veurem menys de tot això", va dir el coronel Spiegel. També es mantindran altres formes de suport als afganesos, com la cobertura aèria i d'artilleria i les evacuacions de ferits en helicòpters nord-americans.

El Pentàgon insisteix que el canvi no tindrà un gran impacte sobre l'estratègia nord-americana. "Això no és res més que una resposta prudent als esdeveniments recents. Seguim compromesos amb els nostres objectius i l'estratègia a l'Afganistan", va dir un portaveu.

Altres fonts oficials reconeixen, però, que les noves ordres limitaran considerablement la cooperació orgànica entre joves oficials nord-americans i afganesos i les seves tropes sobre el terreny. Això qüestionaria l'eficàcia de la missió d'assessorament de les forces de seguretat afganeses.

Tres soldats afganesos entrevistats ahir sobre l'impacte del replegament de l'OTAN no amagaven la seva preocupació. La reducció de les operacions conjuntes suposa "un gran problema", segons el major Salam, un oficial afganès destacat a l'oest del país: "Depenem dels americans per tot". L'exèrcit no té nivell per dur a terme operacions militars de manera independent: "Encara necessitem el seu suport", va dir.

Salam va posar d'exemple un incident de dilluns, quan un vehicle militar afganès va fer esclatar una bomba enterrada i dos soldats van resultar morts. Els nord-americans no van respondre a la petició d'evacuació dels quatre ferits, que van haver d'esperar les seves pròpies forces. "Vam perdre sis hores per portar-los fins a l'hospital. Un d'ells ha perdut molta sang i es podria morir", va dir el major afganès. "Si els americans ens abandonen, que sàpiguen que seria la fi per a tots nosaltres".

stats