Internacional 21/09/2016

L'acord de París pel Canvi Climàtic, més a prop de ser llei

El tractat supera un dels dos obstacles per entrar en vigor, en ser ratificar per 60 països. El segon llindar del 55% d'emissions mundials es podria assolir abans d'acabar 2016

Sònia Sánchez
3 min
L'acord de París pel Canvi Climàtic supera el primer obstacle per entrar en vigor

BarcelonaL'acord signat el desembre passat a París per combatre el Canvi Climàtic està més a prop de convertir-se en llei. I cada cop sembla més possible que entri en vigor abans que acabi aquest mateix 2016, tal com reclamaven tant el secretari general de l’ONU, Ban Ki.moon, com el president dels Estats Units, Barack Obama. Si això s’acompleix, serà un fet sense precedents ja que el protocol de Kyoto va trigar set anys a entrar en vigor.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En una cerimònia celebrada avui dimecres a Nova York, en paral·lel a l'Assemblea General de l'ONU, 31 països han ratificat oficialment la seva adhesió al tractat, de forma que ja són 60 els estats que ho han fet. Se supera això el primer dels dos llindars establerts perquè l'acord entri en vigor: que el ratifiquin almenys 55 països.

El segon llindar estipula que els països adherits han de representar almenys el 55% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle global. Un objectiu que també queda més a prop amb la cerimònia de ratificació d'avui, ja que sumen ja el 48% de les emissions. El 7% restant podria arribar aviat, si es compleixen els anuncis de diversos països.

Emissions de CO2 per estats (en percentatges)

La 'premier' del Regne Unit, Theresa May, va dir ahir mateix en el seu discurs davant de l'Assemblea de l'ONU que ratificarà l'acord de París abans que acabi l'any, sumant així el seu 1,5% d'emissions globals. Però encara hi ha un altre dels grans contaminants mundials que ha anunciat ja la seva intenció de ratificar l'acord aquesta mateixa tardor.

Ho podrà fer perquè ja no ha d’esperar que la lenta maquinària de la Unió Europea passi tots els tràmits necessaris per ratificar l’acord com un sol bloc. Aquesta lentitud és el que fa que cap dels estats membres (que junts sumen el 10% de les emissions mundials) hagi ratificat encara el tractat.

Entre els països que s'han sumat aquest dimecres s’hi compten Brasil i Mèxic, que estan en els 15 primers llocs del rànquing d’emissors de CO2 mundials. Una bona notícia ja que fins ara, més enllà dels Estats Units i la Xina –que van voler donar una empenta a les ratificacions amb les seves pròpies–, els estats que havien fet el pas eren petits emissors. Una altra adhesió esperada és la del Japó –emet el 3% de CO2 mundial– que s’ha compromès a fer-ho també abans d’acabar l’any.

Ban Ki-moon i Segolene Royale van presidir la sessió de ratificació de 31 països de l'Acord de París a l'ONU.

Que l'acord de París entri en vigor abans de cloure el 2016 és un objectiu de l'encara secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, que marxaria així del càrrec deixant tancada una de les principals herències del seu mandat.

Però és gairebé un imperatiu per al president dels Estats Units, Barack Obama, perquè el tractat es converteixi en llei internacional abans d'acabar la seva presidència. La possibilitat que el seu successor, el proper mes de gener, sigui el republicà Donald Trump pot tirar per terra la feina feta a París, ja que el magnat immobiliari ha anunciat ja la seva intenció de retirar-se de l'acord. Un cop convertit en tractat oficial, ho tindria una mica més difícil.

Per això, Obama es va afanyar a ratificar l’acord el 3 de setembre durant la cimera del G20, i al fer-ho va arrossegar també la Xina, que ja és el primer emissor mundial de CO2 i ha deixat els EUA al segon lloc.

Però tal com destacava ahir Wael Hmaidan, director de la xarxa d’ONGs Climate Action Network International: “La perspectiva que l’acord entri en vigor en només un any és un senyal molt clar que no hi ha temps a perdre i que cal implementar-lo de pressa i de forma seriosa” per evitar les pitjors conseqüències de l’escalfament global.

stats