ELECCIONS MUNICIPALS AL REGNE UNIT
Internacional 03/05/2012

L'alcaldia de Londres pot salvar els 'tories' d'una humiliació a les urnes

Els londinencs voten avui el seu alcalde. Boris Johnson, que vol la reelecció, i el veterà Ken Livingstone són pols oposats però comparteixen el personalisme. El resultat tindrà impacte a escala nacional.

Marta Bausells
2 min
Ken Livingstone davant d'un cartell de campanya amb David Cameron i Boris Johnson representats com a àliens.

BARCELONA.Només hi ha dos polítics als quals els britànics es refereixen amb el nom de pila. Un d'ells és Boris Johnson, l'excèntric alcalde de Londres, més conegut per les seves sortides humorístiques que per les seves polítiques. L'altre és Ken Livingstone, el seu antecessor en el càrrec i l'únic home que l'hi pot disputar en els comicis que se celebren avui. 181 localitats d'Anglaterra, Escòcia i Gal·les trien avui la composició de les seves cambres municipals, i els ciutadans de la capital -igual que els de les ciutats de Liverpool i Salford- designen, a més, l'alcalde de manera directa -amb un sistema instaurat l'any 2000- entre set candidats possibles.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Londres, a pocs mesos de ser en el punt de mira mundial quan aculli els seus tercers Jocs Olímpics, és decisiva per als dos partits principals, i tot depèn de les personalitats del tory Johnson i el laborista Livingstone, que han centrat tota la campanya. Els comicis seran un referèndum de la força de la coalició governant, desgastada per la crisi i les retallades, i que s'espera que rebi un cop dur: les últimes enquestes situen globalment els conservadors 10 punts per sota dels laboristes. A la capital, però, els sondejos situen Johnson entre 2 i 12 punts per sobre de Livingstone.

Si els tories conserven Londres "ho presentaran com una victòria", diu per telèfon Liam Scott-Smith, analista polític del think tank New Local Government Network i columnista a The Guardian . Tot i així, l'analista opina que "aquestes eleccions són més un test del lideratge d'Ed Milliband", el líder dels laboristes i cap de la oposició.

El factor clau, la confiança

Tot depèn de la capacitat del carismàtic alcalde, de 47 anys, o del també xòumanLivingstone, de 66, de guanyar-se la confiança dels londinencs. Livingstone no s'ha donat per vençut i vol recuperar el càrrec que va perdre per sorpresa el 2008.

Les qüestions que preocupen els ciutadans són el crim, el transport i l'habitatge, explica Scott-Smith -no pas els Jocs Olímpics, cap als quals hi ha sentiments d'indiferència i d'irritació pels col·lapses que es preveuen-. Johnson i Livingstone els aborden de manera diametralment oposada. "La pregunta principal per als londinencs serà: ¿de qui et refies més?", diu Scott-Smith. De fet, el que ha fet que Johnson sigui tan popular és "l'autenticitat", afegeix.

A la pràctica, l'alcalde de Londres té un control molt reduït dels recursos fiscals en comparació amb altres capitals com Nova York i París, una situació que denunciava recentment l'influent setmanari The Economist , que titllava les eleccions d'"infantilitzades". De moment, però, el futur alcalde tindrà feina a resoldre un estira-i-arronsa amb el govern central al voltant de la massificació dels aeroports i s'haurà d'ocupar dels reptes de seguretat dels Jocs Olímpics. Està en joc lluir-se als ulls del món al juliol, cosa que podria ser molt útil per a les aspiracions de Johnson de succeir David Cameron al capdavant del partit.

stats