PRESIDENCIALS A FRANÇA
Internacional 01/05/2012

Le Pen optarà pel vot en blanc en el duel Hollande-Sarkozy

Marc Vidal
3 min

PERPINYÀMarine Le Pen, la candidata de l'ultradretà Front Nacional (FN), ha passat el cap de setmana rumiant a Millars, al Rosselló, quina recomanació de vot farà per a la segona volta de les eleccions presidencials de diumenge a França.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Le Pen ha volgut descansar del periple de la campanya al seu refugi habitual de caps de setmana i vacances, la casa rossellonesa de la seva parella, Louis Aliot, conseller regional del Llenguadoc-Rosselló i director de la campanya presidencial que va situar el Front Nacional com la tercera força política francesa a la primera volta el 22 d'abril.

Ahir a la primera plana d'un dels grans diaris de la Catalunya Nord, el Midi Libre , Marine Le Pen va deixar entendre que no demanarà el vot per Nicolas Sarkozy. Amb un enigmàtic: "Sarkozy hauria pogut comptar amb el meu suport si...", la líder ultradretana va fer palès el seu enuig amb el candidat conservador.

"Hauria d'haver tingut una mostra de respecte cap a nosaltres", va assegurar Le Pen a l'entrevista en què es va queixar que Sarkozy hagi evitat demanar el vot pel Front Nacional a la segona volta de les eleccions legislatives que es faran al mes de juny en cas que el seu partit, la UMP, quedi desqualificat en alguna circumscripció. I Marine Le Pen n'ha pres nota. Tampoc els gestos cap a la dreta més extrema del president sortint no han convençut Le Pen: "Sarkozy intenta atreure l'atenció del meu electorat amb promeses que van just en el sentit contrari del que ha fet els últims cinc anys".

Le Pen serà avui a París, en un acte organitzat per l'FN cada any per aquestes dates per homenatjar Joana d'Arc -símbol de la resistència francesa contra els anglesos al segle XV- en què anunciarà que la seva opció serà el vot en blanc a la segona volta. Ni Hollande, ni Sarkozy, que es disputen els 6,4 milions de francesos que van apostar per la ultradretana, una bossa de vots que pot fer decantar la balança.

Aquest és l'avançament que ahir va fer a Perpinyà Bruno Le Maire, conseller econòmic de Marine Le Pen i un dels dirigents del Front Nacioal al Llanguedoc-Rosselló, que ho va justificar així a l'ARA: "És totalment contradictori que se'ns demani a nosaltres que fem un esforç i votem per Sarkozy quan ell es vanta de dir que no demanarà el vot per nosaltres a la segona volta de les legislatives. Ja n'hi ha prou de prendre els nostres electors per idiotes", va concloure.

No compta el vot en blanc o nul

Un grup de votants del Front Nacional, quatre jubilats habituals d'un bar cèntric davant el Castellet de Perpinyà -on l'FN va treure el 22% de vots-, es debatia ahir entre el vot en blanc, el nul o l'abstenció. "Jo posaré una butlleta de Marine al sobre tot i que no ha passat a la segona volta, o sigui que el vot serà nul", assegurava un home que ho qualificava com a "mesura de protesta".

Però a França ni els vots en blanc ni els vots nuls no es recompten i només quedarà constància oficial de l'abstenció. De manera que serà impossible de registrar l'impacte de la "mesura de protesta". I el debat continuava de nou.

Per a ells, el gran argument per votar la ultradreta és la corrupció de la classe política, la desconfiança cap a un sistema que -diuen- no els representa. "Per començar, que tornin els francs, res d'euros, que ningú no ens ha preguntat si els volíem", es queixen.

stats