20/12/2014

Legalitzar el cànnabis o no? Aquesta és la qüestió a França

2 min
Participants en un concurs sobre la qualitat de la marihuana a l’Uruguai.

Legalitzar el cànnabis o no legalitzar-lo? La pregunta shakespeariana va recórrer ahir França gràcies a un complet informe sobre la qüestió que va fer públic la Fundació Terra Nova, d’inspiració progressista i pròxima al governant Partit Socialista (PS). El títol de l’estudi (Regular el mercat per sortir de l’impàs ) ja era tota una declaració d’intencions i l’editorial que el diari Le Monde hi va dedicar ( Per la legalització del cànnabis ) va situar la qüestió al centre del debat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’estudi és profús en dades i opcions, i parteix de la base que “la política de repressió és un fracàs a França: no tan sols la prevalença del cànnabis no disminueix significativament, sinó que és una de les més elevades d’Europa”. Concretament, l’informe xifra en el 8,4% el nombre de francesos -en la franja d’edat d’entre 15 i 64 anys- que han consumit cànnabis l’últim any, i assegura que un total de 550.000 persones fumen porros cada dia a França. Més enllà d’això, es calcula que cada any es destinen 568 milions d’euros del capítol d’ordre públic i justícia a la lluita contra el cànnabis en aquest país.

Posant fil a l’agulla per capgirar aquesta situació, els experts de la fundació mesuren l’impacte que un canvi en la llei tindria sobre el difícil equilibri que mantenen l’oferta i la demanda. I més concretament, sobre la quantitat que es ven, la que es consumeix, el poder del mercat negre i la fiscalitat que es podria generar. I dibuixen tres escenaris alternatius al que ara té França que podrien donar -diuen- un resultat millor.

Els tres escenaris possibles

El primer escenari seria la despenalització del consum personal en aquest país, a l’estil de la legislació espanyola o portuguesa. En aquest cas es reduiria un 55% el cost de la lluita policial i judicial, però -segons l’estudi- ni es generaria fiscalitat ni tampoc es podria controlar el preu, una eina fonamental per atacar el consum. Es calcula que amb aquesta fórmula creixerien un 16% el tràfic (que continuaria sent il·legal) i un 12% el consum.

El sistema implementat a l’Uruguai és el segon escenari proposat per aquests experts francesos: la legalització de la producció, la venda i el consum en el marc d’un monopoli públic. Això permetria, sobretot, que l’estat controlés el preu del cànnabis, una qüestió clau per regular la demanda. Amb un augment del preu de venda i aplicant una fiscalitat semblant a la del tabac, es generarien 1.300 milions d’euros anuals que anirien a les arques de l’estat. Una xifra que s’eleva fins als 1.800 milions si s’hi suma la partida que ara es destina a policies i jutges.

I el tercer escenari és el model adoptat a l’estat nord-americà de Colorado: la legalització en un marc de competència. En aquest cas, el preu hauria de ser fixat pel mercat i aniria, segons l’informe, clarament a la baixa. Conseqüència: es doblaria el volum de cànnabis produït i augmentaria un 71% el nombre de consumidors.

L’estudi aposta en les conclusions per l’escenari dos -l’establiment d’un monopoli públic- i recorda que, en general, és precisament una legalització amb el focus posat sobre la prevenció i l’augment de preu la que ha permès reduir siginificativament el tabaquisme a França.

stats