França
Internacional 10/06/2012

L'esquerra francesa s'imposa la primera volta de les eleccions legislatives

Els electors confirmen el gir progressista i podrien donar una majoria sòlida a François Hollande a l'Assemblea Nacional a la segona volta

Marc Vidal
1 min
Hollande exercint el seu dret a vot / AFP

BarcelonaL'esquerra francesa ha confirmat que viu un moment dolç després de la victòria de François Hollande a les urnes i ha revalidat el triomf a la primera volta de les eleccions legislatives que s'han fet aquest diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons els primers resultats, les forces d'esquerra han obtingut el 46,90% de vots davant dels partits de dreta, que es quedarien amb un suport del 34,80% de l'electorat.

L'ultradretà Front Nacional és la tercera força política francesa amb el 13,80% d'escrutinis.

Dins l'arc de l'esquerra, el Partit Socialista ha obtingut el 34,40% de vots, mentre que el Front d'Esquerra el 6,80% i els Verds el 5,70%.

Traduït en escons a l'Assemblea Nacional, les forces d'esquerra controlarien la cambra amb una majoria absoluta d'entre 305-353 escons, mentre que la dreta retindria 227-266 dels escons. El Front Nacional haurà d'esperar a la segona volta per veure si acabarà entrant a l'Assemblea (0-2 escons), ni tampoc el centrista Modem (0-3 escons).

La participació en aquesta primera volta marca un rècord a la baixa respecte als comicis legislatius anteriors, i l'abstenció arriba a ser del 42,90%, gairebé tres punts per sota de la cita del 2007.

Entre les sorpreses d'aquest diumenge hi ha la desfeta que ha patit el candidat del Front d'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, que batallava per un escó amb la líder del Front Nacional, Marine Le Pen. Finalment ha estat ella qui ha guanyat la primera volta i Mélenchon s'ha retirat en favor del candidat socialista que ha quedat segon.

La segona volta de les legislatives franceses, en què s'elegeixen els diputats no per llistes estatals sinó per circumscripcions territorials, es farà diumenge que ve, dia 17, entre els dos –o tres, segons els resultats– candidats que encapçalin l'escrutini aquest diumenge.

stats