Hondures
Internacional 29/05/2011

L'expresident d'Hondures, Manuel Zelaya, torna al país dos anys després del cop d'estat

El retorn de Zelaya s'interpreta com l'inici de la normalització de les relacions d'Hondures amb la resta de països de l'Amèrica Llatina

Agències
2 min
Zelaya durant la seva arribada ahir a Hondures / EFE

TegucigalpaL'expresident d'Hondures, Manuel Zelaya, ha tornat al país dissabte després d'haver-se vist obligat a anar-se'n a l'exili arran d'un cop d'estat militar contra ell el juny del 2009. La seva tornada s'interpreta com l'inici de la reconciliació i la normalització de les relacions del país amb els seus veïns de l'Amèrica Llatina.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'exèrcit hondureny va foragitar Zelaya del país fa dos anys, al·legant que l'expresident pretenia reformar la Constitució del país per perpetuar-se en el poder.

Milers de persones van rebre ahir Zelaya a l'aeroport de Tegucigalpa, la capital hondurenya, on va arribar amb un vol procedent de Nicaragua. La Constitució no permet que Zelaya es torni a presentar a les eleccions presidencials.

En aquests dos anys d'exilil, Zelaya ha viscut majoritàriament a la República Dominicana. La seva expulsió al 2009 va ser condemnada arreu del món, ja que va despertar el record de l'època de la Guerra Freda i els constants cops d'estat militars a la regió. Com a conseqüència, Hondures va ser expulsada de l'Organització d'Estats Americans (l'OEA), que també va retallar l'ajuda destinada a aquest empobrit país de l'Amèrica Central.

Els que van planejar el cop d'estat contra Zelaya, veien en l'expresident un reflex d'Hugo Chávez i una amenaça a la democràcia, i poc després que marxés van celebrar eleccions al país. El nou president va ser Porfirio Lobo, que des de llavors ha intentat reparar els vincles d'Hondures amb els països que al seu moment es van oposar frontalment al cop d'estat.

Els governs de Veneçuela i Colòmbia han traçat un pla per permetre l'entrada de nou d'Hondures a l'OEA, i aquest acord estava condicionat pel retorn de Zelaya al seu país sense que fos empresonat i permetent que els seus aliats puguin participar del joc polític hondureny.

stats