MÓN
Internacional 18/01/2011

La Fiscalia d'Haití acusa l'exdictador Jean Claude Duvalier de corrupció i malversació de fons

Baby Doc ha estat acusat de corrupció i malversació de fons durant el seu govern 1971-1986, segons els fiscals.

Efe
2 min
Duvalier, a la sortida de l'Hotel Karibe. Foto: EFE

Port-au-PrinceLa Fiscalia d'Haití ha acusat l'exdictador del país Jean Claude Duvalier, conegut com Baby Doc, de corrupció i malversació de fons durant el seu govern, de 1971 a 1986, informa la BBC. Duvalier, que nega totes les acusacions, va protagonitzar el passat diumenge un retorn sorprenent al país després de 24 anys a l'exili. Va dir que havia "vingut ajudar" després del devastador terratrèmol de l'any passat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

p { margin-bottom: 0.21cm; } Aquesta nit, Duvalier ha sortit de la Fiscalia de Port-au-Prince després de prestar declaració durant més de quatre hores i ser inculpat per desviament de capitals i corrupció, segons fonts judicials.

L'exdictador, que ha abandonat el ministeri públic acompanyat per agents de la policia, però sense manilles, quedarà a disposició de la justícia haitiana, segons els seus advocats, que no han informat sobre la destinació on serà conduït, encara que es presuposa que tornarà a l'hotel on estava allotjat a a Port-au-Prince.

Jean Claude Duvalier, també anomenat "Baby Doc", va governar entre 1971 i 1986 com a successor del seu pare, François Duvalier, qui ho havia fet des de 1957. La família Duvalier va liderar un règim al qual es considera responsable de nombrosos crims i del desviament de sumes milionàries dels fons de l'Estat.

El 1987 va ser jutjat davant d'un tribunal per una demanda civil pel presumpte desviament en profit propi de 120 milions de dòlars de fons de l'Estat, i el 1991 es va presentar una altra demanda pel suposat robatori de 800 milions que pel que sembla tenia en diferents bancs de EUA, Suïssa i França.

Amnistia Internacional (AI) va demanar el dilluns al Govern haitià que posi a Duvalier a disposició de la justícia pel que ha considerat sistemàtiques i generalitzades violacions dels drets humans comeses a Haití durant el seu règim. L'organització Càritas d'Haití ha opinat que després del retorn de l'expresident correspon a la justícia "fer els seus deures i respondre".

L'Alta Comissaria de l'ONU per als Drets Humans, per la seva banda, va considerar que l'inesperat retorn de l'expresident obre molts interrogants sobre "la impunitat i la rendició de comptes" sobre els seus anys de mandat, però desconeix si serà possible processar.

"No està clar si Haití està en posició de poder arrestar i obrir un procés a Duvalier", ha dit en conferència de premsa Rupert Colville, portaveu de l'Alta Comissaria, Navi Pillay.

stats