Guinea Bissau
Internacional 13/04/2012

L'exèrcit arresta el primer ministre de Guinea Bissau, Carlos Gomes Júnior

Els uniformats justifiquen la detenció per evitar una "intervenció exterior" i acusen el govern de voler eliminar l'estament militar. L'exèrcit intenta fer un cop d'estat en ple procés electoral presidencial, on Gomes és el favorit

Agències
1 min

BissauEl primer ministre de Guinea Bissau, Carlos Gomes Júnior, ha sigut arrestat aquest divendres per soldats del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La seva dona ha confirmat la detenció, que ha passat en el context d'un intent de cop d'estat. Gomes, candidat a la presidència en les eleccions previstes per a aquest mes, és impopular entre l'exèrcit pels seus plans de reduir-ne els efectius.

El president interí, Raimundo Pereira, també està detingut, segons l'agència Associated France Press.

Guinea Bissau, una empobrida antiga colònia portuguesa, ha viscut una sèrie de cops d'estat des que va obtenir la independència el 1974, i darrerament ha esdevingut un punt important de tràfic de drogues provinents de l'Amèrica Llatina cap a Europa.

Un comunicat de l'exèrcit ha informat que Gomes ha sigut arrestat a casa seva després d'un intens intercanvi de trets i activitat militar a la nit. L'exèrcit justifica la detenció del primer ministre per evitar una "intervenció exterior". El missatge dels uniformats insinua que el govern ha fet un pacte secret per permetre a tropes d'Angola entrar al país per eliminar l'exèrcit de Guinea Bissau.

Eleccions "fraudulentes" després de la mort del president

Guinea Bissau tenia previst celebrar la segona ronda dels seus comicis presidencials el proper 22 d'abril. En la primera volta, el 18 de març, Gomes va obtenir un 48,97% dels vots, mentre que el seu adversari Kumba Yala en va obtenir un 23,26%.

Yala i la resta de candidats de primera ronda van rebutjar els resultats i van denunciar "frau massiu", i Yala va assegurar que no es presentaria a la segona volta.

Les eleccions es van convocar després de la mort, al gener, de l'aleshores cap d'estat, Malam Bacai Sanha, en un hospital de París.

stats