Egipte
Internacional 16/08/2011

L’exèrcit sirià ocupa la ciutat de Latakia per esclafar els opositors, i continua l'ofensiva a tot el país

El desplegament militar a la localitat és enorme: vehicles militars, artilleria i fins i tot vaixells de guerra. Mentrestant, continua la pressió en altres localitats, com Homs, al centre, on avui han mort dos manifestants

Agències / Redacció
2 min

El CairePersianes baixades. Els amos de moltes botigues de la ciutat costera de Latakia, al nord-oest de Síria, han tancat els seus negocis per por a una ofensiva total de l’exèrcit contra la població. Ja fa quatre dies que les forces de seguretat del règim del president sirià Baixar al-Assad són presents en alguns barris d’aquesta ciutat, on tan aviat disparen contra civils –dilluns van fer 18 morts, segons diverses ONG pro drets humans– com persegueixen i detenen opositors.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Els activistes parlen de vehicles militars desplegats als principals carrers de la ciutat i d’artilleria pesada utilitzada contra el civils. Diumenge van informar fins i tot de la utilització de vaixells de guerra per bombardejar diverses parts de la ciutat des del port. Mentrestant, la versió oficial –difosa per l’agència de notícies siriana Sana– continua parlant de “grups terroristes” que “atemoreixen la població” i fan necessària la intervenció de l’exèrcit.

La tensió augmenta arreu

Altres fronts oberts pel règim per tot el mapa sirià són a la ciutat d’Homs, al centre del país –on ahir van morir dues persones en una manifestació–; a Deir al-Zur, a l’est, o a Hama, al nord. Mentre l’exèrcit assegura que persegueix “terroristes”, grups pro drets humans denuncien una repressió brutal –detencions massives i foc real– contra els opositors. “La tensió a Síria està augmentant a totes les regions”, deia un activista citat per l’agència France Presse.

Malgrat l’estricte bloqueig informatiu imposat pel règim de Damasc, els organismes pro drets humans calculen que des de l’inici de les revoltes el mes de març, més de 2.200 persones han mort a mans de les forces de seguretat.

L’economia, l’altre front obert

Al-Assad corre el risc de perdre també el control de les dues principals ciutats del nord del país, Damasc, la capital, i Aleppo, on hi viu la meitat de la població siriana. Fins al moment s’han mantingut majoritàriament fidels al règim, i han estat escenari d’algunes manifestacions progovernamentals, però el previsible deteriorament del benestar viscut fins ara fa que els analistes adverteixin que aquesta fidelitat es podria trencar.

Damasc i Aleppo han estat protagonistes del renaixement econòmic dels últims anys. Als empresaris fabrils, tèxtils i farmacèutics de la zona “només els preocupen les pèrdues econòmiques”, ha dir un analista polític de Damasc, citat per Efe. Els activistes opositors argumenten que aquells que encara es mantenen fidels a Al-Assad són els que s’han beneficiat de la corrupció del règim o que ara pateixen l’impacte econòmic dels disturbis.

stats