IRAQ
Internacional 26/10/2016

L’ofensiva a Mossul fereix l’EI però els jihadistes contraataquen

L’assalt a Kirkuk evidencia la desconfiança entre els peixmergues kurds i l’exèrcit iraquià

Ethel Bonet
3 min
L’ofensiva a Mossul fereix l’EI però els jihadistes contraataquen

Kirkuk (iraq)Els carrers del centre de Kirkuk es van convertir durant el cap de setmana passat en una batalla campal. Un escamot d’un centenar de combatents suïcides de l’Estat Islàmic va penetrar en aquesta estratègica ciutat petroliera, 150 quilòmetres al sud-est de Mossul, i va assaltar edificis governamentals i comissaries. L’impressionant assalt jihadista, que es va allargar 48 hores , es va saldar amb mig centenar de milicians morts, mentre que les forces de seguretat van perdre 43 homes i van tenir centenars de ferits en els combats. Daeix va tornar a demostrar que tot i que està ferit continua tenint forces per contraatacar.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La ciutat va recuperar ahir la seva bulliciosa activitat després de dos dies immersa en la por i la destrucció causades pels tirotejos al carrer, les explosions de cotxes suïcides, els assalts a escoles i mesquites i la presa d’ostatges en hotels. Els edificis que van ser testimonis de la batalla presenten forats de bales a les parets, finestres arrencades, vidres trencats per terra i sostres ennegrits pel foc de les explosions.

En gairebé tots els edificis que van ser presos pels jihadistes es repetia la mateixa fórmula. Unitats de tres a quatre combatents proveïts amb armilles d’explosius i armes automàtiques que s’atrinxeraven i combatien fins a la mort contra les forces de seguretat. Precisament, la capacitat de dispersar-se en petits grups per tota la ciutat és el que fa sospitar que es podia tractar de cèl·lules dorments.

El més sorprenent és que un esquadró suïcida pogués entrar amb tanta facilitat a dins del nucli urbà de Kirkuk, on hi ha desplegats més de 12.000 efectius entre forces de seguretat iraquianes, Asayish (forces kurdes), turcmans i cristians, i que a més està envoltada per un perímetre de seguretat amb centenars d’homes i trinxeres.

“Encara que sempre estem en alerta, mai ens havíem preparat per a un atac d’un centenar de jihadistes suïcides. Va ser impressionant. No vam tenir capacitat de reacció immediata”, reconeix el cap de les forces de seguretat, Halo Najat, que ens rep al quarter general de Kirkuk. El comissari atribueix l’atac a la falta de seguretat a tot el perímetre de defensa de la ciutat. “Estem parlant que entre l’últim lloc de control de l’exèrcit iraquià i el dels peixmergues [combatents kurds] hi ha quatre quilòmetres de distància que estan sense assegurar”, explica el tinent coronel Najat.

El cap de la policia kurda creu que els “jihadistes van tenir reforços des de dins de la ciutat, perquè van atacar des del centre fins als barris perifèrics”. “Més de la meitat de la població de Kirkuk és àrab, molts d’ells sunnites ressentits amb el govern central de Bagdad”, assenyala el comissari de la policia. “No dic que tots els sunnites de Kirkuk donin suport a Daeix, però hi ha molts simpatitzants del grup jihadista a la ciutat”, assegura.

A més, continua, hi ha 600.000 desplaçats de Diyala, Tikrit i Ambar (feus del partit Baas, de l’expresident Saddam Hussein). “Tothom sap que Daeix té vincles amb els antics membres de la Guàrdia Republicana de Saddam”, sentencia. Encara que al tinent coronel no li agrada parlar de política, no pot evitar-ho perquè, segons ell, si Daeix resisteix a l’Iraq és per “qüestions polítiques entre àrabs i kurds”.

Crítiques dels kurds a Bagdad

El cap de la policia retreu a les forces de seguretat iraquianes que “no enviessin cap patrulla” quan els jihadistes van irrompre amb armes de foc i armilles d’explosius al centre de la ciutat. “La policia iraquiana no va ser alertada fins dissabte”, critica.

Kirkuk és a més de 150 quilòmetres de Mossul, però assegurar aquesta estratègica ciutat petroliera és vital per tapar la sortida dels jihadistes i impedir que puguin avançar des del seu bastió més al sud: Hawiya. Aquesta localitat, que té “més de 300.000 sunnites radicals”, és un dels principals planters de jihadistes locals de l’Estat Islàmic a l’Iraq. “Hawiya ha sigut un refugi per a tots els grups que donen suport al terrorisme a l’Iraq”, apunta el tinent coronel Najat.

Massacre en una acadèmia de policia al Pakistan

L’Estat Islàmic va reivindicar l’atac d’ahir a una acadèmia de policia de la ciutat pakistanesa de Quetta, que va deixar almenys 62 morts, inclosos els tres assaltants. Es tracta d’un dels últims atemptats més sagnants que pateix el Pakistan, i la majoria de víctimes eren cadets. L’assalt també va deixar almenys 120 ferits als afores del centre de formació policial de la capital de la província del Balutxistan. Els jihadistes, armats amb rifles kalàixnikov i armilles explosives, es van atrinxerar durant hores a dins de l’acadèmia policial. Dos d’ells van acabar detonant els explosius i el tercer va morir pels trets de les forces de seguretat.

stats