Internacional 10/08/2011

Londres, històries dels disturbis: un grup s'acosta a un noi ferit i li roben tot el que porta

Una càmera ho estava gravant i el vídeo arrasa a YouTube

Efe
2 min

LondresUn vídeo d'un jove que va ser atracat a Londres per un grup que s'hi va acostar a ajudar-lo està fent la volta al món a través d'internet i s'ha convertit en una de les imatges més dramàtiques de la violència urbana al Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Mohd Asyraf Haziq, un estudiant malaisi de 20 anys, ha estat operat aquest dimecres d'una fractura a la mandíbula per una pallissa que li van clavar al carrer durant els disturbis al barri de Barking, a l'est de Londres, dilluns a la nit, segons informa avui la BBC .

Un videoaficionat va pujar aquesta filmació a Youtube, on ha estat vista per centenars de milers de persones i s'ha convertit en una de les imatges dels disturbis més vistes.

Dzuhair Hanafiah, president del London UMNO Club, una organització que ajuda els malaisis de Londres, ha afirmat que Haziq estava confós després d'haver rebut una pallissa i que no va tenir oportunitat de defensar-se.

Hanafiah explica que Haziq va ser atacat per un grup de joves per robar-li la bicicleta en què circulava. Algun dels assaltants, segons aquesta font, "no tenia més de dotze anys".

El vídeo de Youtube mostra com un grup de joves s'acosta a l'estudiant quan és a terra, atordit i ensangonat, aparentment per ajudar-lo a aixecar-se. Un cop dret, els joves obren la motxilla que el jove porta a l'esquena i li prenen el que hi porta.

El paper d'internet i de Sangat TV

Internet està tenint un paper destacat en els disturbis dels últims dies. Els revoltats es coordinen a través de les xarxes socials i els ciutadans organitzen brigades de neteja a Twitter, i aquesta no és l'única història sobre els fets coneguda a través de la xarxa.

La cobertura dels disturbis d'una petita televisió local de Birmingham, Sangat TV, que emet per internet, ha causat també sensació entre els usuaris de la xarxa i ha rebut milers de visites.

En un exercici del que el diari The Guardian qualifica de "periodisme de guerrilla", els reporters de Sangat TV han filmat durant les dues últimes nits de disturbis a Birmingham en llocs on cap altre periodista havia arribat, i hi han obtingut imatges que després han utilitzat grans cadenes com la BBC, CNN i Sky News.

També la policia britànica ha aprofitat la facilitat de comunicació que atorga internet i ha difós desenes d'imatges de sospitosos de causar altercats captades per càmeres de videovigilància perquè els usuaris les divulguin i identifiquin els individus que hi apareixen.

stats